SNIMCI maloletnika, koji u Federaciji BiH na području Tešnja simuliraju vojnu obuku, šokirale su region, a da stvar bude još šokantnija u Upravnom odboru jedan od dva predsednika UO Udruženja kluba borilačkih veština "Asker akademije" je ratni komandant tzv. Armije BiH Naser Orić.

Da je Orić u "Askeru" vidljivo je i u onlajn Registru udruženja građana Kantona Sarajevo. Pored Orića u "Asker akademiji" su i Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić, koji je bio u odredu Mudžahid i kojeg je ranije privodila policija.

PROČITAJTE JOŠ: Askeri "proizvode" mlade ratnike

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, potvrdio je "Novostima" da je dao nalog bezbednosnim agencijama da se provere sve informacije oko udruženja "Asker".

- Ukoliko se pokaže da su "Askeri" na bilo koji način prekršili i jedan član nekog zakon odmah ću uputiti nalog Tužilaštvu BiH da se otvori zvanična istraga. BiH ne treba nikakav ekstremizam i to se sve mora seći u korenu - poručio je Mektić.

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci, kaže, za "Novosti", da je "Asker" organizacija deo vehabijskog paradžemata u Briješću kod Sarajeva i da su vođe ove organizacije vehabije iz paradžemata koje su čak privođene u akciji "Rez", kada je krajem 2015. godine policija uhapsila desetak vehabija pod sumnjom da su planirali teroristički napad za Novu godinu u Sarajevu. Među njima su bili i Bilal Dervišić i Nermin Ćuprija.

- Definitino organizacija "Asker", kako se može videti na snimcima, pod plaštom igre i sporta održava obuke mladih muslimana po uzoru na Islamsku državu. Prvo se radi na indoktrinaciji, pa zatim sledi fizička obuka - ističe Ćeranić koji smatra da je u BiH veliki problem zakonska regulativa jer nema jasnih pravnih normi šta je to vojna obuka i ko je može izvoditi.

Naser Orić, Foto: Tanjug


PROČITAJTE JOŠ: Galijašević: U Sarajevu ne postoji spremnost za bobu protiv terorizma

- Ako institucije BiH žele da se obračunaju sa organizacijama koje sprovode vojne obuke, onda se moraju usvojiti pravne norme i jasno zakonom odrediti šta se može raditi a šta ne - ističe Ćeranić. - Samo tako se mogu sprečiti vojne obuke po BiH.

U bezbednosnim službama u BiH zakopčani su do grla oko slučaja "Asker". Iz SIPA su samo kratko poručili da će proveriti sve detalje oko ove agencije.

Predrag Ćeranić, Foto: Jutjub

IGRAJU SE DECA

JEDAN od vođa udruženja "Asker" Nermin Ćuprija, u telefonskom razgovoru za RTRS, rekao je da je reč o sportskom klubu sa, kako tvrdi, 50 odraslih članova i oko 100 dece uzrasta od pet do 15 godina. On ističe da se samo trenira u tom klubu, a optužbe da ova akademija zloupotrebljava decu smatra neprimerenim i kaže da je od igre sa decom u parku napravljen medijski šok.