Crnogorska policija danas je uhapsila i desetu osobu u okviru akcije "Barba", čime je razbijena kriminalna grupa osumnjičena da je organizovano krijumčarila narkotike na međunarodnom nivou, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

Pročitajte još:
Crnogorska policija prekinula međunarodni lanac krijumčarenja marihuane

"Službenici Uprave policije MUP-a su danas oko 17.30 lišili slobode deseto lice koje se potraživalo u okviru akcije „Barba". Slobode je lišen N.Đ. (65) iz Skadra, državljanin Republike Albanije. Devet ostalih lica, svih iz Podgorice, lišeno je slobode takođe danas, u jutarnjim časovima", navodi se u saopštenju.

Hapšenjem N.Đ, kako se navodi, "lišena su slobode sva lica koja su se danas potraživala u ovom predmetu, a koja se sumnjiče da su počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga".


Pročitajte još: Policija zaplenila skoro tonu droge, pronađeno i oružje


Predmet pod nazivom "Barba" započet je u julu 2016. godine, a vođen je sa ciljem razotkrivanja organizovanih kriminalnih grupa koje su se na međunarodnom nivou bavile krijumčarenjem većih količina opojnih droga marihuana i heroin, kaže se u saopštenju.

Pored danas uhapšenih deset lica, krivičnom prijavom je obuhvaćeno njih ukupno 18, a policajci su identifikovali kriminalne grupe, za koje se sumnja da su marihuanu i heroin nabavljale iz Albanije, potom ih, preko teritorije Crne Gore, krijumčareći za Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Nemačku.

Svih 10 lica koja su uhapšena u završnoj policijskoj akciji će, kao se navodi u saopštenju, uz krivičnu prijavu biti privedeni Specijalnom državnom tužiocu na dalju nadležnost.

U ranijem periodu u sklopu akcije „Barba“, u Crnoj Gori je uhapšeno 14 lica, protiv kojih je podneto 11 krivičnih prijava zbog sumnje da su počinila 14 krivičnih dela.

U toj akciji je, dodaje se, ukupno zaplenjeno 375 kg marihuane, 3,3 kg heroina, 10 grama kokaina, dve automatske puške, dve puške, jedan automatski pištolj škorpion i tri pištolja.