U Hrvatskoj je četvorogodišnjoj devojčici ugrađeno mehaničko srce dok čeka donora za presađivanje i ona se dobro oseća, navodi HRT.

Direktor kliničko-bolničkog Centra Zagreb Ante Ćorušić rekao je za tu televiziju, govoreći o operaciji srca devojčice Rite, da je u Hrvatskoj prvi put tako malom detetu, od četiri godine, ugrađena mehanička pumpa kako bi ono moglo da izdrži čekanje donora.

"Na sreću se dogodilo čudo - istog dana kada je obavljena operacija, iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednoga dečaka od osam godina iz Austrije", rekao je on.

Pročitajte još - Ugrađeno prvo potpuno veštačko srce

Prema njegovim rečima, danas je situacija stabilnija nego u nedelju. "Devojčica je skinuta s respiratora, oseća se dobro i verujemo da će biti dobro", rekao je Ćorušić navodeći da je to bio kompleksan zahvat.

Foto Fejsbuk


On je naveo i da se devojčica dobro oporavlja, a da se radilo o vrlo komplikovanom zahvatu.

"Operacija je trajala 4-5 sati, ali cela akcija u koju je uključena i dojava i transport, trajala je oko 12-13 sati", izjavio je direktor i potvrdio da je devojčica šest meseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 meseci je njihov pacijent.