Hrvatski ratni veteran Petar Janjić zvani Tromblon uputio je pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću zbog eskalacije spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali (Piranskom zalivu), dajući mu 72 sata da reši problem sa Ljubljanom ili će to učiniti ratni veterani.


On je pritom pomenuo i "nerešavanje pitanja državne granice sa Srbijom, "jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije".

Index.hr navodi se da je Janjićevo pismo objavljeno na više hrvatskih ekstremnodesničarskih portala.

Janjić preti da će, ako Plenković u roku od 72 sata ne reši problem sa Slovenijom, organizovati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će "zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode".


PROČITAJTE JOŠ: Rupel: Slovenija treba da pošalje ratni brod na granicu sa Hrvatskom


Hrvatski sajt prenosi da Janjić u ultimatumu navodi da će, ako premijer ne ispuni njegove zahteve, "osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao da nesmetano izlovljavava ribu i tako prehranjuje porodicu".

"Proteklih 26 godina svedoci smo bede naše spoljne politike u rešavanju mnogih krucijalnih pitanja za budućnost Hrvatske, a shodno tome očigedno je da nije rešen nijedan ozbiljan problem po pitanju granica sa susednim državama osim sa Mađarskom. I sam sam svedok nerešavanja pitanja državne granice sa Srbijom jer je upitno 24.000 hektara hrvatske teritorije, uključujući i opšte poznatu Šarengradsku adu", navodi Janjić.

On "postavlja pitanje zar Hrvatska nije 15.01.1992. godine priznata od svih zemalja, uključujući i Sloveniju u tim istim granicama" i "odakle uopste Sloveniji pretenzije na našu (hrvatsku) državnu teritoriju koja je oduvek pripadalaHrvatskoj".

"Očekivao sam od moje Vlade da će im javno poručiti da će, ako se budu i dalje služili ucenjivačkim, kriminalnim i protivzakonitim radnjama, biti direktno odgovorni i za sve druge veće posledice koje mogu da nastupe", poručuje između ostalog Janjić.


PROČITAJTE JOŠ: SLOVENCI BLOKIRAJU HRVATE: Glasaćemo protiv ulaska Hrvatske u OECD

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je ranije danas da za Hrvatsku još uvek važi ona granica sa Slovenijom koja je utvrđena 1991. godine i sa kojom su obe države ušle u Ujedinjene nacije i Evropsku uniju, a Slovenija i u Šengenski sporazum.

Hina prenosi da je Pejčinović Burićeva naglasila da Ljubljana po međunarodnom pravu ne sme da kažnjava hrvatske ribare s obzirom na to da arbitraža ne može jednostrano da se primjenjuje.

Navodi se da je ministarka u razgovoru za HRT odbacila izjave slovenačkog kolege Karla Erjaveca koji je ranije rekao da Slovenija i Hrvatska 1991. nisu imale "potvrđenu" granicu, kao i da je ona potvrđena tek arbitražnim rešenjem čijoj se jednostranoj primeni Hrvatska protivi.