DESETAK tekstova iz probne verzije Vikipedije za Crnu Goru, u okviru projekta koji je inicirala grupa ovdašnjih građana - iako zbunjuje i najokorelije "đetiće" - dobiće zeleno svetlo tek kada na "zidu" bude dovoljno članaka koji zaslužuju da iz "inkubatora" budu premešteni na zvanični sajt.

Prva postavljena odrednica je o crnogorskom jeziku za koji se navodi da je sastavni deo štokavskog jezičkog sistema i da "u etnolingvističkom smislu ima duboke crvenohrvatske korijene". Precizira se da crnogorskim službenim jezikom govore i Crnogorci u iseljeništvu - pogotovo u Peroju (Hrvatska), u Skadru i Vraki (Albanija), te u Lovćencu i Feketiću (Vojvodina).


PROČITAJTE JOŠ:
Pored Sene Moraču sanja i kad je budan

Izgovor je, tvrdi se nadalje, ijekavski "prije hrvatski nego srpski", uz napomenu da se ne koristi srpsko ćirilično pismo, već se piše na latinici. Autori navode i to da je srpski nastao krađom hrvatske literature, a u Crnu Goru je uvezen 1918, ali i ranije od strane "posrbljene dinastije Petrović Njegoš" čiji su pripadnici bili "izvanjci", jer je njihovo pravo poreklo BiH, a ovde su vladali na štetu naroda... Sastavljači ovih tekstova zaključuju i to da bi Crna Gora trebalo da bude konačno slobodna - Crvena Hrvatska!