ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

- JOŠ će puno vode proteći Dunavom pre nego što Hrvatska i Srbija budu mogle da kažu da su prijateljske države. Ali, treba da rešavamo naša otvorena pitanja, pre svega nestalih, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u Vukovaru, gde se okupio hrvatski državni vrh kako bi se pridružio 26. koloni sećanja na ratna stradanja u tom gradu. Grabar Kitarović se zauzela za nastavak dijaloga sa Srbijom i naglasila da nekih pomaka već ima, a da pitanje nestalih treba da se reši što pre.

Kao i proteklih godina, predstavnici Srba nisu bili u Vukovaru, a iz duge kolone koja je prolazila gradom mogli su se čuti povici "Za dom spremni", a neki su čak dizali i ruku u fašistički pozdrav. Policija nije intervenisala, ali su učesnici kolone tražili da se prestane za izvikivanjem ustaškog pozdrava. Došlo je do verbalnog sukoba, ali većih incidenata nije bilo. U Vukovar su, inače, doputovali građani iz raznih delova Hrvatske i BiH, a centralna manifestacija održana je pod nazivom "Vukovar, mesto posebnog pijeteta".

- Uvek ćemo se sećati svih onih koji su dali živote za Hrvatsku. Tragedija koja se dogodila tada, nakon najsnažnije agresije velikosrpskog režima, bila je prekretnica u procesu priznavanja Hrvatske - konstatovao je premijer Andrej Plenković, koji je u Vukovar "doneo" i odluku vlade da se za 50 odsto poveća fond za razvoj grada. Istovremeno, Vukovarci kažu da se Zagreb seti tog grada jednom godišnje, samo u ovo vreme kada se održava kolona sećanja.

O odnosima Hrvatske i Srbije govorio je i predsednik Sabora Gordan Jandroković, pozvavši Srbiju da "prihvati odgovornost za ratne događaje".

- Hrvatska želi da se istina o agresiji na Vukovar zna i prizna od strane Srbije. Hrvatska je spremna da pomogne Srbiji na njenom putu ka EU, pod uslovom da prihvati odgovornost za ono šta se događalo - rekao je Jandroković.

Da odnosi sa Srbijom nisu dobri naglasio je i ministar branitelja Tomo Medved koji kaže da izostaje saradnja i oko dostavljanja zapisnika o tome gde su sahranjeni posmrtni ostaci hrvatskih branitelja i civila.

U koloni građani iz svih delova Hrvatske

Državni vrh zapalio je sveće kod spomen-obeležja na Memorijalnom groblju, a o srpskim žrtvama u Vukovaru niko nije progovorio ni reč. Na društvenim mrežama širili su se pozivi da učesnici kolone sećanja izbegavaju kafiće u vlasništvu Srba, pa su i javno objavljena njihova imena i adrese.

MAJA GOJKOVIĆ: SVIMA PRUŽAMO RUKU

PREDSEDNICA Skupštine Srbije Maja Gojković smatra da bi bilo ružno da ona potvrđuje izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da će "puno vode proteći Dunavom dok dve države postanu prijatelji", te ocenjuje da je to verovatno poruka za "hrvatsko političko tržište". Ona je dodala da je Srbija pružila ruku svim zemljama u regionu, da vodi politiku stabilnosti, a da drugi lideri mogu da izjavljuju šta hoće.

KOLINDA U "ZENGA" ČIZMAMA

Kolinda Grabar Kitarović u krug vukovarske bolnice došla je u žutim vojničkim čizmama koje su koristile "zenge" devedesetih godina. Takve čizme i danas proizvodi "Borovo", kombinat koji je uspeo da preživi ratne događaje i posluje relativno stabilno.