ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“VANDALI su plavim sprejom poprskali spomenik Ivi Loli Ribaru u Zagrebu, sedam dana kako ga je ponovo postavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Precrtali su i ime i nacrtali veliko latinično slovo "U". Policija je danas tragala za počiniocima.

Zagreb izgleda "nema sreće" sa spomenikom legendarnog Lole Ribara, jer je prvi ukraden devedesetih godina prošlog veka, kada su masovno rušeni partizanski spomenici. Vraćen je nakon što je urađen novi odlivak, kako bi Bandić opravdao naprasno skidanje imena Josipa Broza Tita sa najlepšeg trga u Zagrebu.

Odmah nakon što je ponovo postavljen spomenik, pobunila se desnica u gradskoj skupštini, najavivši preispitivanje odluke, a u međuvremenu su vandali obavili posao.

Hrvatski antifašisti zatražili su da se vrati i naziv ulice 8. maja 1945, kada je oslobođen Zagreb,a desničari na mala vrata žele da proguraju imena ekstremista koji su bili povezani sa ustaškim pokretom i simpatizeri fašizma. Tako se rat za imena ulica nastavlja punom žestinom, a zagrebački gradonačelnik igra između levice i krajnje desnice, koja mu je i omogućila da sastavi većinu.

Titovo ime je "palo", a sada je očigledno ponovo došao na red Ivo Lola Ribar, koga su ubili Nemci. Ustaška divljanja očito ne prestaju, pa su već zaboravljene reči sa otkrivanja spomenika, kada je rečeno da Zagreb želi da se oduži jednom od najvećih antifašističkih junaka čiji spomenik je izradio veliki vajar Kosta Angeli Radovani.


SPORI SUD

USTAVNI sud Hrvatske se tek sada dosetio i proglasio neustavnim odluku o imenovanju Ulice 10. aprila u selu Slatinski Drenovac po datumu kada je 1941. osnovana NDH. Naime, sporno preimenovanje Ulice 21. novembar u Ulicu 10. aprila dogodilo se još u aprilu 1997. godine, pre punih 20 godina!