Maja Jakovljević iz Popovca u Hrvatskoj je rođena sa srčanom manom, aorta je polazila iz desne komore, a plućna arterija iz leve, što je moglo da dovede do smrti, piše dnevnik.hr.

- Bila sam kao beba u Americi na operaciji i tada su mi dijagnostikovali transpoziciju velikih krvnih žila. I sve je bilo u redu, do punoletstva - priča ona.

Srce je oslabilo, dobila je aritmiju. Baš u vreme kada je počela da razmišlja o trudnoći. Pomoć je potražila u KBC Zagreb.

- Video sam u stvari da osim problema trudnoće koja je bila u drugoj bolnici zabranjena, postoji problem sa srcem koji treba odmah rešavati. I onda smo pacijentkinju zaprimili na kliniku - kaže doc. dr Joško Bulum iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb.

Zamenili su joj zalistak i ugradili pejsmejker.

- Hteli smo da sprovedemo takvu stimulaciju srca koja će joj osigurati što prirodniji tok impulsa - ističe prof. dr Jadranka Šeparović Hanževački iz iste klinike KBC Zagreb

To je zaista bilo revolucionarno i mislim da moramo da budemo ponosni što je ta odluka donesena prvi put u svetu - kaže dr Jadranka Šeparović.

Napokon je Maja mogla da razmišlja o trudnoći. Zatrudnela je uz pomoć veštačke oplodnje.

- Maja je tokom trudnoće dobila vrlo mali broj kilograma, što je bilo jako dobro. Svi kardiološki nalazi bili su dobri. I onda smo se zajedno odlučili na zahtev kardiologa da napravimo carski rez sa 35 nedelja - kaže prof. dr sc Hrvoje Vrčić, načelnik Zavoda za humanu reprodukciju KBC Zagreb.

Pre dva dana na svet su stigli Minja i Saša.

- Srećna sam! Sad ću ih napokon videti, nadam se danas obojicu, zajedno, na okupu. Valjda ću onda bolje znati. Još verovatno nisam svesna dok ih ne vidim - kaže Maja.

Iz bolnice kažu kako je to uspeh celog tima.

- Zbog toga što to nije samo odraz znanja naših vrhunskih stručnjaka nego i odraz dobre organizacije sistema - ističe Ante Ćorušić, direktor KBC Zagreb.

- Ponosni smo i srećni što se neke priče, pa i s onim najtežim slučajevima, završavaju srećno, kao što je i ova - dodaje Davor Miličić, šef Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb.

Ova priča tako na kraju ima dva srećna završetka - Sašu i Minju.