Ulaskom Crne Gore u NATO usledilo je donošenje novog Zakona o vojsci Crne Gore koji donosi mnogo noviteta. Uz uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem (2019. godine) biće omogućeno da i LGBT osobe prvi put ravnopravno obuku sivomaslinastu uniformu. Ova novina dolazi 13 godina nakon što je vojska ukinula obavezu služenju vojnog roka.

- Crnogorsku vojsku ustrojićemo po standardima kolektivnog sistema odbrane - kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Dobrislav Bajović, pukovnik u penziji, kaže, za "Novosti", da novi zakon donosi dosta nedorečenosti.

- Tu pre svega mislim na odrednicu dobrovoljnog služenja vojnog roka i to sa oružjem. U moje vreme to je bilo nespojivo, jer dobrovoljnost pojedinca ne obavezuje da koristi oružje, jer ako ga zloupotrebi, šta onda? Saznao sam da će i LGBT pripadnicima biti omogućeno da služe vojni rok, što je, opet, ne tako davno bilo nezamislivo. Dobro se sećam dok sam bio aktivan oficir da se homosekusalizam smatrao bolešću i takvi ljudi su oslobađani obaveze služenja vojnog roka - kaže Bajović.

Naš sagovornik dodaje da su očigledno došla nova vremena i da će novi vojnici morati javno u svom anketnom listiću da saopšte da li pripadaju LGBT populaciji.

- Sličan "tretman" proći će i oni koji su skloni alkoholizmu, narkomaniji i drugim porivima. Naravno, tu je i pitanje rešenosti bračnog stanja i, ponavljam, eventualne sklonosti prema istom polu - komentariše, za "Novosti", pukovnik Bajović.


MINISTAR ODLUČUJE

NOVI zakon, između ostalog, daje mogućnost ministru da donosi odluke o upotrebi vojske i drugim aktivnostima u zemlji, što je do sada bila nadležnost Saveta za odbranu i bezbednost. Ministar, na predlog načelnika Generalštaba, može privremeno uputiti profesionalno vojno lice na rad u drugu organizacionu jedinicu GŠ, komandu ili jedinicu vojske, zbog čega negoduje sindikat VCG.