SPOMEN-PLOČA Puniši Račiću ispred njegove rodne kuće u selu Slatina kod Andrijevice uklonjena je danas po nalogu Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore. Meštani su sprečili mehanizaciju da sruši spomenik, pa su oni to učinili i skrajnuli ga, kako rekoše "za neka bolja vremena".

- Vratiće se Puniša, kad tad - čulo se iz usta Račića. - Pogledajte ovaj tužni obelisk bez svog lika koji govori o nevremenu u kojem živimo.

Veljko Račić, Punišin potomak, ne krije ogorčenje.

- Podigla se dukljanska, crvenohrvatska kuka i motika povodom spomenika koji smo otkrili našem pretku, u mestu našeg porekla. Puniša je uradio šta je uradio i to svi znaju, ali valja znati i onu drugu njegovu stranu ličnosti da je on bio dugogodišnji prvi saradnik i desna ruka Nikole Pašića, da je bio blizak i čovek od poverenja kralja Aleksandra, da je bio samopregorni nacionalni radnik, patriota i rodoljub, da je uistinu prolivao svoju krv za otadžbinu, bio ranjavan nekoliko puta i uvek spreman da pogine za otadžbinu - kaže Račić. - Ovo nije prvi put da stradamo od crnogorske države. Naš predak Radisav, 1909. godine u čuvenoj Vasojevićkoj ili Bombaškoj aferi sa Đinovićem i Jojićem bio je prva žrtva suda kralja Nikole Petrovića.