ANDRIJEVICA - Posle pritisaka zvanične Hrvatske na Crnu Goru, zbog podizanja spomen-obeležja Puniši Račiću pred njegovom rodnom kućom u Slatini kod Andrijevice, u ovom mestu i okolini vlada pravo usijanje. Ceo događaj iskoristile su stranke iz vladajuće koalicije da zatraže hitno rušenje spomenika.

Ulje na vatru dolila je odluka Inspekcije za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture, koja je obišla spomenik Račiću i naredila njegovo uklanjanje koje bi u roku od dva dana trebalo da obavi lokalna uprava u Andrijevici. Da je stvar otišla daleko, pokazalo se prilikom nedavne podele poziva članovima Organizacionog odbora za podizanje spomenika da se jave na saslušanje Odeljenju bezbednosti u Andrijevici.

- Tačno je, dobio sam poziv i odazvao se. U policiji sam ispitan korektno. Interesovala ih je “geneza” podizanja spomenika. Nismo ništa radili tajno, niti smo našem bratstveniku spomenik podigli jer je ubio Hrvate, već zbog njegovih zasluga u oslobađanju porobljenih srpskih krajeva i istorijskoj ulozi koju je odigrao.


Mislim da će policija imati malo obimniji posao, jer nas je u Odboru 100 - kaže Milosav Miško Dukić, predsednik Odbora za podizanje spomenika Račiću koji je zbog zločina u skupštinskoj sali osuđen jedinstvenom kaznom na 20 godina zatvora.

- Imao sam ideju da sami uklonimo spomenik i sačuvamo ga za bolja vremena, ali sam u manjini. Nadam se da će sve proći mirno.


TUMAČENjE PROPISA

KAZNA do tri godine zatvora sleduje onome ko podigne ili organizuje podizanje spomen-obeležja čije podizanje nije dozvoljeno. Po običaju, zakonodavac je ostao nedorečen pa nije jasno da li ove zakonske odredbe važe samo za javne površine ili i za privatne posede, o čemu je reč u “slučaju Račić”.