PODGORICA - Nikola Mirotić, proslavljeni crnogorski košarkaški as odlikovan je najvećom kolajnom koju dodeljuje Srpska pravoslavna crkva - Ordenom Svetog Save prvog stepena - za dobročinstva i posvećenost veri.

Čudotvorac među obručima obreo se u nedelju uveče u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, među svoje, i okrepio se duhovnim mirom i lepotom bogomolje koja je zasenila mnoge u ovom delu Evrope. Odluku da na grudima ovog đetića zablista vredno priznanje doneo je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, na čelu sa patrijarhom Irinijem. Orden Mirotiću uručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Ovo je dan koji ću čuvati u svom srcu celog života, kazao je Mirotić nakon uručenja ordena. Orden Svetog Save je nešto posebno i Bogu hvala na svemu. Ponosan sam da mi, Crnogorci, budemo među onima koji su dobili veliko priznanje. Kao sportista sanjaš medalje, uspehe koje želiš da dostigneš, ali ovo je nešto što nisam ni sanjao da će da mi se dogoditi.

Mirotić u svečanom ceremonijalu nije zaboravio ulogu supruge u svom životu:

- Put koji nas vodi ka Hristu je jedini i pravi i istiniti put. Želim da se zahvalim supruzi Nini, jer bez njene pomoći i podrške ništa ne bih ostvario, tako da ovaj orden podjednako pripada njoj kao i meni.

Nikola Mirotić je četvrti sportista koji je odlikovan Ordenom Svetog Save prvog stepena. Pre njega su ovo odlikovanje primili Novak Đoković, Dejan Bodiroga i Vlade Divac.

ANEGDOTA

PRE nego što je uručio orden Nikoli Mirotiću, vladika Amfilohije ispričao je jednu anegdotu.

- Nekoliko košarkaša je posetilo pokojnog patrijarha Pavla. Oko njega sve dvometraši, a Pavle nizak telesno, ali visok u duhovnom smislu, pogleda oko njih gorostasnih i reče: "O gospodo, oprostite što vas zaklanjam".