PO nalogu Specijalnog tužilaštva u Podgorici uhapšen je Momir Nikolić zbog sumnje da je, sa zasada nepoznatom osobom stvorio kriminalnu organizaciju koja se bavila pranjem novca. Osim zatvaranja Nikolića, Specijalno tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje direktora Pokreta za promene Dejana Vujisića, tehničkog sekretara u toj političkoj partiji Željka Šćepanovića i vozača Gordana Konatara.

Njihovo hapšenje rezultat je istrage Specijalnog tužilaštva, kada su izjave dali članovi Pokreta za promene, među kojima se našao i Šćepanović.

Od početka maja, obavljeno je saslušanje desetak aktivista Demokratskog fronta, koji su uoči prošlih parlamentarnih izbora partijama toga saveza donirali novac, sa kojim je kupljeno oko 2.000 tablet-računara, vrednih blizu 200.000 evra.

Većina saslušanih donatora, nemaju dokaze o poreklu spornog novca, što je potvrdilo sumnje istražitelja da se u ovom slučaju radi o pranju novca. Samo u jednom danu uoči parlamentarnih izbora, podatak je do kog je došlo Specijalno tužilaštvo, blizu 20 pristalica PzP uplatilo je na račun te partije po 2.000 evra, u ukupnom iznosu oko 38.000 evra.

Za tužioce su odmah bila simptomatična svedočenja navodnih donatora, od kojih je većina skromnog imovnog stanja, neki nezaposleni, a neki rade u partiji za zvanično simbolične sume novca. Tokom saslušanja oni nisu mogli da objasne niti da dokažu istražiteljima kako su uspeli da prikupe po 2.000 evra da poklone partiji. Kada je reč o novcu današnje hapšenje rezultat je samo jedne istrage.PRONAĐEN NOVAC


DRUGU istragu vodi Osnovno tužilaštvo zbog veće količine deviza koje su pronađene kod Šćepanovića, inače šuraka Nebojše Medojevića. On je hapšen sredinom oktobra prošle godine zajedno sa Gordanom Konatarom, zbog sumnje da su se neovlašćeno bavili bankarskim poslovima. Kod njih je prilikom hapšenja pronađena veća količina dolara i evra, za čije poreklo nisu imali dokaz. Kod Šćepanovića 30.000 dolara, a Konatara 18.000 evra.