Iz vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tvrde da je sad već pitanje trenutka kada će lider SDSM Zoran Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade od predsednika Đorđa Ivanova.

Kako prenose makedonski mediji, izvori iz te strankek kažu da će se to dogoditi u utorak, najkasnije u sredu.

Zaev je, kako se navodi, poslao garancije Ivanovu da će se nova vlada zalagati za jedinstvenu Makedoniju, javio je portal "24 tv".

I prema toj tv odgovor iz kabineta Ivanova se očekuje danas, najkasnije sutra.

Pozivajući se nezvanične izvore, 24 tv je objavila da Ivanov ide na službeni put 18. maja, dan pre isteka roka za dodelu mandata.

Prema diplomatskim izvorima portala Fri pres, Ivanov je već odlučio da mandat dodeli Zaevu u predviđenom roku, te da će nova vlada najverovatnije biti formirana 1. juna.

Izvori portal Plus info iz VMRO-DPMNE takođe su potvrdili da će Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade, a kao datum izbora nove vlade spominje se 27. maj.

Novoizabrani predsednik parlamenta, iz albanske partije DUI, Talat Džaferi, je na konferenciji za novinare u petak rekao da neće moliti nikoga, ponamanje predsednika Ivanova, koji je, kako je rekao, po zakonu obavezan da u roku od 10 dana od zvaničnog objavljivanja odluke o formiranju parlamentarne većine u Sobranju, poveri mandat Zaevu.

Džaferi ranije izjavljivao da će, ukoliko Ivanov ne postupi po Ustavu, vlada biti formirana u parlamentu.