Podgorica - Premijeru Dušku Markoviću stiglo je pismo od Međunarodne i Evropske federacije novinara koji su od njega zatražili da se novinaru Jovi Martinoviću, optuženom za učešće u švercu droge, obezbedi nepristrasno suđenje.

Iz Sindikata medija Crne Gore podsećaju da je Martinović 14 meseci proveo u zatvoru i da se protiv njega i dalje vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici. Navode da su ove dve federacije stranih novinara pozdravile uslovno oslobađanje Martinovića početkom godine, ali smatraju da ozbiljne optužbe potvrđene u optužnici “i činjenica da je on izložen suđenju, koje će se nastaviti 11. aprila, izuzetno uznemirava i narušava borbu protiv organizovanog kriminala koji preti da naruši bezbednost širom Evrope”.

U pismu premijeru podsetili su na upozorenje podneto Savetu Evrope povodom ovog slučaja, u kojem crnogorska vlada tvrdi da optužbe na račun Martinovića nisu povezane sa njegovim profesionalnim aktivnostima kao novinara.

- Mi nismo saglasni sa tim, jer verujemo da novinar, koji je prepoznat kao hrabar i pouzdan profesionalac kojeg veoma cene kolege u Crnoj Gori i mnoštvo međunarodnih organizacija, ne bi se mogao dovesti u vezu sa bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, osim u cilju njihovog razotkrivanja, čak i po cenu sopstvene bezbednosti, navodi se u pismu. - Sada postoji ozbiljan rizik, ne samo da novinar može dobiti zatvorsku kaznu, već da će i drugi biti obeshrabreni da krenu njegovim koracima u sprovođenju obe vrste istraživačkog novinarstva koje igra značajnu ulogu u javnom interesu.