Jevrejska verska zajednica Bet Israel ni ove godine neće prisustvovati zvaničnoj komemoraciji u Jasenovcu iz protesta jer Vlada Hrvatske ne preduzima konkretne korake, već toleriše ustašku ideologiju.

"Posledica takvog poigravanja s jednim delom hrvatske istorije direktno utiče na atmosferuu društvu, u kojem se ustaški zločini relativiziuju, i to na svim niovima, dok se istovremeno širi ksenofobija i antisemitizam", saopšteno je danas iz Bet Israela, prenela je HINA.

Ta verska zajednica podseća da je 80 posto pripadnika jevrejske zajednice u NDH ubijeno u logorima Jasenovac, Danica, Stara Gradiška i drugim sabirnim mestima ili su ih ustaše izručili nacistima, koji su ih transportovali u logore smrti kao što je Aušvic.

"Pozdrav `Za dom spremni` simbol je najmračnijeg dela hrvatske istorije, toekom kojeg su izvršeni stravični zločini nad odraslima i decom“, navedeno je iz Bet Israela.

Za pripadnike jevrejske zajednice svečane manifestne komemoracije na kojima se prigodno osuđuje ustaštvo i priklanja antifašizmu nisu dovoljne jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tomu.

Službenoj komemoraciji u Jasenovcu prošle godine nisu prisustvovali predstavnici Jevrejske zajednice, Srpskog narodnog vijeća i antifašističkih organizacija jer su smatrali da je u društvu prisutna revitalizacija ustaštva.

Jasenovac je od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i deca zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 đece do četrnaest godina starosti. Najviše je u 1337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Jevreja i Hrvata.