PREDSTAVLjAJUĆI svoj kabinet, Duško Marković je juče u ekspozeu poručio da će svi izabrani ministri imati rok od godinu dana da se pokažu. Svako ko ne bude na visini zadatka biće smenjen, poručio je premijer novim ministrima i ponekom koji je dobio novi mandat.

Primopredaja je završena, a pred novim timom nalaze se mnogobrojni uglavnom stari problemi, u ekonomskoj politici, ali i lošim političkim prilikama na koje se novi premijer takođe osvrnuo.

- Gotovo rekordna izlaznost na izborima potvrđuje da su građani doneli odluku kako žele da žive u budućnosti, a istovremeno pokazali poverenje u izborni proces i dali poverenje evropskoj vladi, sačinjenoj od Demokratske partije socijalista (DPS) i tradicionalnih koalicionih partnera - kazao je Marković na sednici parlamenta kojoj opozicija nije prisustvovala.

- Ocene stranih posmatračkih misija potvrdile su da su ovo bili najbolje pripremljeni i sprovedeni izbori u Crnoj Gori. - Sve to daje legitimitet i težinu ostvarenom rezultatu. Međutim, danas kad treba da budemo ponosni na dostignuća koja Crnu Goru svrstavaju visoko na lestvici parlamentarizma, imamo situaciju da opozicija ne priznaje izbore i bojkotuje rad Skupštine, što ustavno nema opravdanja - kazao je Marković, dodajući da je "pobeda vrednija nego ikada", jer je ostvarena u utakmici protiv opozicije koja je bila najorganizovanija dosad i koja je osmislila kampanju u zemlji i van nje.

Kao jedan od najtežih izazova novog kabineta biće nezaposlenost mladih i visokoobrazovanih ljudi. Premijer je najavio početak druge deonice auto-puta Mateševo-Andrijevica, modernizaciju železnice, aerodroma, završetak polaganja podmorskog kabla do Italije, razvoj visokokvalitetnog turizma, reforme poreskog sistema, zdravstva, a biće omogućene i olakšice poslodavcima.


PODRŠKA BIZNISU

MARKOVIĆ je obećao pomoć poslodavcima kroz subvencije, smanjivanje poreza i doprinosa na zarade lica koja zaposle, a koja su izgubila posao uvođenjem stečaja.

- Olakšaćemo procedure za dodelu beskamatnih kredita i mladim visokoškolcima, ako se opredele za razvoj sopstvenog biznisa - poručio je premijer.