PODGORICA - Crnogorska vojska je profesionalna institucija koja uživa visok stepen poverenja, ne samo naših partnera, nego i građana. Uvereni da na našim prostorima više nikada neće biti oružanih sukoba Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore sa posebnom pažnjom i odgovornošću rade na kreiranju uslova da pripadnici i pripadnice VCG nesmetano obavljaju misiju čuvanja ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta, mira i sigurnosti.

Ovo je poručila Milica Pejanović Đurišić, ministarka odbrane na svetkovini koja se povodom Dana Vojske Crne Gore održala u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu. Svečanosti je prisustvovao predsednik države Filip Vujanović. Upravo je u petak obeležena prva decenija od formiranja nove moderne crnogorske vojske.

- Pozivnica za članstvo u NATO, potpisivanje i ratifikacije pristupnog protokola, koje su u toku, nesumnjiv su pokazatelj da smo na pravom putu ispunjenja ciljeva i zadataka definisanih našim strateškim dokumentima. Crna Gora je prepoznata kao faktor jačanja stabilnosti ne samo u našem regionu, već i šire - kazala je ministarka.

Načelnik Generalštaba admiral Dragan Samardžić kazao je da pripadnici vojske s ponosom dočekuju praznik. On je istakao da se ocenjivanje borbene gotovosti izvodi u skladu sa vrlo zahtevnim NATO standardima, podsećajući na učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama pod mandatima UN, EU i NATO.