PODGORICA - Istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju neće sprečiti turiste da dolaze u Crnu Goru, niti uticati na razvoj te privredne grane - poručeno je iz Ministarstva ekonomije, povodom tvrdnji nekoliko nevladinih organizacija iz Crne Gore, Hrvatske i Italije da će istraživanje i eksploatacija nafte i gasa u podmorju Crne Gore, biti tragični po ekologiju i turizam.

- U Crnu Goru će doći turisti koji već 40 godina dolaze u zemlje Jadrana, u kojima se sve te godine istražuju i proizvode nafta i gas. Doći će turisti koji dolaze u Italiju, koja ima 1.358 istražnih bušotina. Ili turisti koji posećuju Hrvatsku, koja je obavila više od 133 istražne aktivnosti u svom delu Jadrana, posebno u Istri, u kojoj se nalazi 18 proizvodnih gasnih buštona - saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Naveden je i primer Grčke, gde su u naftnom polju Prinos kod ostrva Tasos, platforme udaljene od 8 do 18 kilometara od obale, a naftna industrija i turizam opstaju zajedno oko 30 godina.


ŠTETI SVIMA

AKTIVISTI ekoloških NVO Crne Gore, Hrvatske i Italije, ujedinjeni u platformu "Jedan Jadran", poručili su u sredu iz barske marine javnosti da treba da se stane na put nameri Vlade Crne Gore da italijanskoj kompaniji ENI omogući traganje za naftom u crnogorskom podmorju, jer bi to bilo "tragično po crnogorsku ekologiju i turizam i da direktno ugrožava interese domaćeg stanovništva koje mahom živi od turizma".