SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


U Makedoniji su u petak, 10. dan zaredom, nastavljene masovne antivladine demonstracije građanskog pokreta „Protestujem“, udružene makedonske opozicije predvođene SDSM Zorana Zaeva, u takozvanoj „šarenoj revoluciji“, zahtevima za povlačenje „sramne abolicije političara“ od strane predsednika države Đorđa Ivanova, odlaganje vanrednih izbora 5. juna i formiranje tehničke vlade za pripremu slobodnog glasanja kojim bi se zemlja „izvela“ iz duboke krize.

Centralne antivladine demonstracije u petak su ponovo, 10. put, održane u Skoplju, ali se, pod sloganom „Nema pravde nema mira“, „Zatvor za kriminalce na vlasti“... protestvovalo i u Strumici, Kumanovu, uz poruke lideru vladajuće konzervativne VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom - „Robija te čeka Nikola...“, zatim u Velesu, Bitolju, Ohridu gde je bojama otpora u „šarenoj revoluciji“, i kanonadom jaja obeležena fasada tamošnje opštine.

U protesnom maršu mase demonstranata centralnom delom Skoplja, izražen je revolt zbog odluke Ivanova da pomiluje sve političare pod istragom Specijalnog javnog tužilaštva (SJT) za dela teškog kriminala i korupcije, izbornih falsifikata proizašlih iz afere „Prisluškivanje“. Zahteva se da Ivanov povuče sramnu odluku i podnese ostavku.

U uslovima neispunjenih obaveza iz političkog dogovora Pržino, vezanih za fer i kredibilne izbore, zahteva se njihovo odlaganje. Masa demonstranata je maršrutom prema parlamentu i vladi, protestvovala i ispred Info centra EU u centru Skoplja, a na meti za „farbanje“ baroknih objekata iz projekta „Skoplje 2014“, našla se zgrada Agencije za medije... Dekorisanje šarenim bojama je propraćeno skandiranjem „ovde je bio park“...

U petak posle podne u „uvodnim“ antivladinim protestima u Skoplju, u organizaciji Pokreta za reforme (DPA), Udruženja bivših političkih zatvorenika i progonjenih Albanaca u Makedoniji, Asocijacije ratnih veterana (ONA) i drugiih albanskih udruženja, učestvovalo je više od dve hiljade građana. Na mirnom protesnom maršu, od starog dela Skoplja, preko Vardara, do zdanja parlamenta, uz zastave Albanije i SAD, demonstranti su skandirali protiv vladajuće koalicije VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i DUI Alija Ahmetija.

Pozivano je na odgovornost aktera iz vlasti za lanjske „režirane sukobe“ u Divljem naselju u Kumanovu. Među transparentima na albanskom jeziku, bio je i poziv „Albanijo, gde si, gori Ilirida". Čuli su se i slogani "VMRO kriminalci", „Ali izdajica“, "Ubice" i "UČK"...

Jedan od predvodnika protesta, gradonačelnik Struge Zijadin Selja je istakao da su Albanci u Makedoniji, u poslednjih 25 godina – diskreditovani i tu leže osnovni razlozi za pravo na protest.

Najavio je nastavak protesta „sve dok Makedonija ne postane binacionalna država i dok Albanci ne dobiju jednaka prava kao i Makedonci“. - Jasno i glasno ćemo reći da smo za odbranu demokratije, ali i naše, ne samo demokratije Makedonaca“, izjavio je Sela, potvrdivši da se priključuje bojkotu izbora zakazanih za 5. juni.

Dok Makedonija tone u izolaciju sve opasnijim narastanjem talasa antivladinih demonstracija koje se šire zemljom, iz Brisela je i u petak ponovljeno upozorenje da je zbog „retrogradnih koraka“ stranačkih lidera, politički dogovor Pržino za izlazak iz krize - pred krahom. U tom pogledu intenzivno se razmatraju mogućnosti uvođenja mera koje bi garantovale smirivanje sve opasnije situacije u zemlji zahvaćenoj krizom više od godinu dana.

CRNA ŠENGEN LISTA I ZAMRZAVANjE IMOVINE
Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razmatrali su mogućnsot primene mera za disciplinovanje neodgovornih političara u Makedoniji, između ostalog stavljanjem na crnu Šengen listu, zabranom putovanja, prenete se ovde informacije Fajnenšl tajmsa. U izvodima iz teksta navodi se i da se u Briselu razmišlja o uvođenju sankcija protiv rukovodstva VMRO-DPMNE, uz „zamrznuvanje evroatlantskih integracija“.
Precizirano je da su te mere izvedene po primeru „prve faze“ sankcija koje je „EU donela za ukrajinskog predsednika Janukoviča“.

- Ako budu uvedene sankcije EU protiv makedonskih političara, to će govoriti o stanju demokratije u zemlji. Pomislite za druge zemlje u svetu protiv kojih je Evropa bila prinuđena da uvede sankcije? Možda ozbiljnost tog pitanja kod ljudi može da izazove promenu u ovoj fazi razvoja zemlje, upozorio je poslanik evropskog parlamenta i jedan od posrednika za rešavanje krize u Makedoniji, Ričard Hovit.