SKOPLjE
OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"


U narastajućem talasu masovnih antivladinih protesta širom Makedonije, građanska inicijativa "Protestujem", uz podršku udružene opozicije predvođene SDSM Zorana Zaeva, u sredu uveče je po osmi put zaredom ispoljila snažan revolt protiv odluke predsednika države Đorđa Ivanova da opštim aktom abolicije pomiluje političare umešane u aferu "Prisluškivanje" i falsifikovanje izborne volje naroda.

Mase demonstranata u Skoplju, Bitolju, Strumici, Velesu, Ohridu, Kavadarcima, Kočanima... istrajavaju na zahtevima za ostavkom Ivanova, povlačenje odluke o aboliciji osumnjičenih političara, odlaganju vanrednih izbora zakazanih za 5. juni, formiranje tehničke vlade koja bi pripremila slobodne i krtedibilne izbore.

U Skoplju je kao i prethodnih dana i u sredu uveče protesno okupljanje, preimenovano u „šarenu revoluciju“, počelo podrškom Specijalnom javnom tužolaštvu (SJT), a potom nastavljeno protesnim maršom do zdanja parlamenta, Vlade i gradske skupštine. Hiljade demonstranata je skandiralo slogane „Nema pravde, nema mira“, „Ostavka“, „Vratite pare“, „Lopove na sud“... Ogorčena masa demonstranata kesama sa farbom „bombardovala“ je fasade gradske skupštione.

U crvenu farbu je obojen je kip Prometeja u parku „Žena borac“ preko puta Sobranja (skupštine), u znak protesta protiv kontroveznog projekta „rasipničkog režima“ VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog, za antikvizaciju glavnog grada Makedonije - Skopje 2014“.

Makedonija se nalazi pred veoma opasnim iskušenjema u jeku zaoštrene političke krize, u strahu od mogućih građanskih sukoba, obračunom mase u antivladinim građanskim protestikma, podržanih od udružene makedonske opozicije i privrženika vlasti u kontrademonstracijama za podršku vladajuće VMRO-DPMNE, formalno organizovanih od Graćanskog pokreta za odbranu Makedonije (GPOM). Upozorava se na opasnosti koje vrebaju budući da su oba skupa u četvrtak uveče zaklazana na istoj lokaciji - pred zdanjem parlamenta u Skoplju.

Četvrtak bi trebalo da bude i dan raspleta mogućih (ne)ispunjenja preduslova za novu rundu politički pregovora stranačkih prvaka, pod „ravnanjem“ predstavnika Zpada u petak u – Beču.

Lider opozicije Zaev u sredu je izričito uslovio odlazak na pregovore u Beč, prethodnim povlačem odluke Ivanova o aboliciji osumnjičenih u aferi prisluškivanja. Istovremeno zahteva da predsednikk raspuštenog parlamenta Trajko Veljanovski zakaže skupštinsku sednicu i otkaže zakazane venredne izbore za 5. juni.

Zaev je rekao da neće učestvovati na razgovorima u Beču o mogućim kompromisnim rešenjima za izlazak zemlje iz krize, (koje je inicirala EU i evrokomesar za proširenje Johanes Han), ukoliko ne budu ispunjeni pomenutu ključni preduslovi „kod kuće“.

On je u Skoplju ponovio da do izbora mora biti temeljito i potpuno prečišćen biračiki spisak, sprovedene reforme medija i utvrđena odvojenost države od vladajuće partije. U suprotnom, izbori neće biti regularni i fer.

Pored Gruevskog odlazak u Beč je potvrdio i lider albanske vladajuće DUI Ali Ahmeti. Čelnik opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači se još nije oglasio tim povodom, iako se u Beču očekuje „spas“ postojećeg političkog sporazuma iz Pržina kojim bi se zemlja izvukla iz duboke i opasnop odužene krize.