BUDVA - Ni posle dve i po godine nisu prebijena međusobna dugovanja kompanije "Fab lajv", Opštine Budva i Vlade Crne Gore, zbog čega je luksuzni turističko-stambeni i poslovni centar Tre canne, koji se nalazi uz hale Jadranskog sajma blizu Slovenske plaže, ponovo u žiži javnosti.

Opština Budva je leta 2013. od podgoričke kompanije, koja je izgradila višespratnice na jednoj od najatraktivnijih lokacija, zaplenila 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mesta, kako bi naplatila potraživanja za komunalije, oko 6,5 miliona evra.

Pre toga, postignut je dogovor Opštine sa Vladom da skupe kvadrate preda državi i time namiri dug na ime neplaćenih poreza i doprinosa za radnike u opštinskim službama i javnim preduzećima. No, do realizacije dogovora nije došlo. Opština Budva je u tri navrata pisala Vladi i premijeru, ali od dogovorenog ništa.

Najnoviji potez povukla je "Fab lajv". Tužila je Opštinu za naknadu štete od pet miliona evra. Opština je, naime, posle plenidbe 17 apartmana uknjižena na kvadrate, ali nije izdala potvrdu, kojom priznaje da je time dug za komunalije izmiren.

- Zbog ovakve situacije, naša kompanija ne može da pribavi upotrebnu dozvolu od nadležnog državnog organa za izgrađeni hotel i ne može ga staviti u funkciju, zbog čega trpi znatnu štetu u vidu izgubljene dobiti - navodi u tužbi "Fab lajv", uz napomenu da opština nije izvršila komunalno opremanje u skladu sa propisima.

VEĆ VIĐENO OPŠTINARI navode da ovakvo prebijanje dugova nije novina. Još 2013. godine, na ime sličnog duga kompanije "Trejd junik" od oko dva miliona evra, Opština je zaplenila skupocene kvadrate u luksuznom TK "Plaza", u koje je Vlada potom uselila MUP, Upravu za nekretnine i Sud za prekršaje.

U tužbi se konstatuje da je zbog ove situacije narušen i poslovni ugled kompanije. U Opštini Budva pak kažu da je prilikom potpisivanja ugovora o namirivanju duga sa "Fab lajvom" precizirano da će ugovor o preuzimanju kvadrata biti raskinut, ukoliko ne bude zaključen ugovor o kompenzaciji duga za poreze i doprinose sa nadležnim ministarstvom i da će Opština tražiti da se komunalni dug "Fab lajva" isplati u novcu.


GLAVNA ULOGA

KOMPLEKS Tre canne"postao je na neki način zaštitni znak Budve. U TV seriji "Budva na pjenu od mora" poverena mu je jedna od glavnih uloga, a gotovo da nema spota, kompjuterske animacije i fotografije bez njegovih objekata.

U Budvi kažu da je čudnovato što zaplenjeni prostori nisu dosad već prodati i tim novcem izmirena međusobna dugovanja.