U odnosu na broj stanovnika i u nekadašnjoj Jugoslaviji Herceg Novi je prednjačio po broju zadužbina koje su ugledni Novljani ostavljali, gradu, narodu, za obrazovanje. Zabeležena su imena čak 54 dobrotvora, a najznačajniji su iz porodica Duković, Komnenović, Bošković, Đurović, Laketić, Popović, Štumberger, Džanjević, Ukropina, Musić, Zloković, Pavković.

Nažalost, zadužbinske zgrade, osim one koju je Mirko Komnenović ostavio za muzej i nedavno obnovljene kuće kapetana Miroslava Štumbergera u Baošićima, u lošem su stanju, zaboravljene, zapuštene i oronule.

Za jednu zadužbinu ipak dolazi bolje vreme, jer su članovi Zadužbinskog odbora uspeli da ispoštuju volju ostavioca Elize Lombardić, rođene Duković, koja je celokupno imanje, tri kuće na Toploj, 28.000 kvadrata zemljišta kao i imanje u Italiji, ostavila svom gradu, a nazvala zadužbinu po ocu Aleksandru. Aktivni zadužbinski odbor od prihoda koji se izdavanjem prostora ostvaruje u Trstu nastoji da imovinu uveća, obnovi ruiniranu zgradu u Risanskoj ulici u centru grada i nastavi sa kreditiranjem studenata lepih umetnosti, što je takođe bila volja ostavioca.

TESTAMENT

Testamentom koji je sačinjen u Firenci 1907. godine Eliza Lombardić - Duković svoju imovinu ostavila je za školovanje "mladih Srba oba spola pravoslavne veroispovesti u nauci, književnosti, umetnostima, kao muzici, pevanju, a prvenstveno ovim dvema poslednjim".