OVOGODIŠNjE Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS) obeležila su dva jubileja - 20 godina festivala i tri decenije rada Hercegnovskog pozorišta. Za 15 dana, koliko je festival trajao, publika je videla šest predstava. U okviru HAPS-ića su za najmlađe odigrane četiri predstave, priređene su i dve književne večeri, a nastupio je i "Novosadski big bend" u sklopu manifestacije "Mesec poštovanja džeza u Crnoj Gori".

Završni program pred prepunim gledalištem dvorane "Park" obeležen je minutom ćutanja Dragici Tomas, koja je doprinela jednom od uzleta Hercegnovskog pozorišta igrajući u predstavi "Naš čovek" zapaženu ulogu u dramskoj etidi "Arija". Potom su dodeljene plakete "Miloš Šami", čiji su laureati glumac Vojin Ćetković i dramski pisac Stevan Koprivica. O plaketama su odlučivali Zoran Živković, umetnički direktor HAPS, Milina Kovačević, producentkinja, i Vitka Vujnović, predsednica UO Hercegnovskog pozorišta.

Po obrazloženju žirija, "glumac Vojin Ćetković zaslužio je plaketu, jer u Herceg Novi i na HAPS dolazi sa uzbudljivim ulogama. Magično povezuje snažan glumački iskaz, snagu kreativnog čina pisca, reditelja, ansambla, poštuje i privlači publiku i doprinosi svim pozorišnim festivalima, pa i HAPS".

Novljaninu Stevanu Korivici plaketa je pripala, kako je navedeno, "što je uz sve premijere, nagrade, predstave koje dugo i uspešno žive u pozorištima širom regiona, u Herceg Novom, pred jubilej HAPS i Hercegnovskog pozorišta, sačuvao ono zrno uzbuđenja koje pozorište čini magičnim i pretočio ga u Akademiju povodom 20. festivala, zbog toga što je ranije za Hercegnovsko pozorište napisao "Noć četiri meseca", a još pre toga i režirao u Hercegnovskom pozorištu, stvarajući uvek pletisanku pitomih ljudi Boke, emocija i legendi".

TRAGANjE Koprivica je prokomentarisao da je u Herceg Novom teško bilo šta sakriti, ali je za njega priznanje pravo iznenađenje. Ocenio je da je HAPS u traganju da li da bude revijalni ili takmičarski. Zato je i kvalitet predstava oscilatoran, baš kao i produkcija u regionu. Međutim, ako se od šest predstava tri pokažu odličnim, može se smatrati da je festival uspeo.

Treća plaketa simbolično je opredeljena za publiku koja je "svih godina bila na strani HAPS i Hercegnovskog pozorišta, pa je zaslužila zahvalnost i priznanje". Ona će u najskorije vreme biti pretočena u igranje jedne od predstava pozorišta i nove pozorišne susrete.

ĆETKOVIĆ: ZBOG SEBE SAMO NAJVIŠE

Ćetković je rekao je da je najbitnije to što je "Park" bio pun publike koja je njega, Dejana Lutkića i Nebojšu Ilića toplo primila, a potom priznao i kako je iskreno obradovan priznanjem.

- Čovek sam koji uvek, a prvo od sebe, očekuje više. Ne samo neku golu tezgu i lake note i zbog sebe hoću da uradim nešto kvalitetno - obrazložio je glumac istrajan i uspešan rad u pozorištu.