ZAGREB
OD SPECIJALNOG DOPISNIKA

ODLAZAK hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u sredu u Jasenovac, uoči tradicionalnog obeležavanja proboja logoraša koji će biti u nedelju, izazvao je u Hrvatskoj brojna reagovanja. Predsednici mnogi zameraju da se "nenajavljeno ukazala u Jasenovcu", kako bi u nedelju izbegla susret sa premijerom Zoranom Milanovićem, a da će na komemoraciji u Blajburgu, 16. maja, održati javni govor. Na mestu gde se, kako u zagrebačkim "Novostima" piše Ivica Đikić, "manje moli za žrtve, a više veliča ustaštvo i slavi nikad preboljena NDH". Autor dodaje i da je u ta dva prizora iz života hrvatske predsednice, samotnjački u Jasenovcu i raspojasani na Blajburgu, sadržana i žalosna istina o Hrvatskoj.

Reagovao je i istoričar Tvrtko Jakovina, za kojeg je poseta Kolinde Grabar Kitarović Jasenovcu skandalozna a kritičan je i prema porukama koje je predsednica uputila u Jasenovcu. Naime, u Knjizi utisaka nije pomenula ko su bili zločinci a ko žrtve, a naglasila je da su zločini u NDH povezani sa nacističko-fašističkom osovinom.

- Baš me zanima u kojim je to knjigama predsednica pročitala Hitlerovu ili Musolinijevu tezu o ubijanju Srba. Ta teza ne vredi upravo za one koji su najviše stradali u Jasenovcu - tvrdi istaknuti hrvatski istoričar koji je kritikovao i Natašu Jovičić, direktorku Spomen-parka Jasenovac, koja je postala savetnica hrvatske predsednice za pitanja Holokausta.

- Valjda za Jasenovac, gde se dogodio genocid, predsednica ima nekog drugog savetnika - kaže Jakovina. - Savetnica za Holokaust očito ima problema sa poznavanjem definicije Holokausta koji se, da ne bi bilo zabune, događao i na tlu NDH, pa tako i u Jasenovcu.