NOVICA Đurić je novi predsednik Udruženja književnika Crne Gore. Na ovo mesto kandidovali su ga bogato stvaralaštvo i zastupljenost u antologijskim i panoramskim izborima. Pesme su mu prevođene na italijanski, ruski, bugarski i makedonski jezik.

U tom poslu "asistiraće" mu potpredsednici Milica Bakrač, Veselin Rakčević i sekretar Aleksandar Ćuković. Događaju je prisustvovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je redovni član udruženja.

- Biti predsednik Udruženja književnika je ne samo čast, već i ogromna obaveza. Proteklih decenija mnogo toga ostalo je započeto, a nedovršeno. Mnogo toga nije urađeno, kada se radi o slobodi stvaralaštva, statusu pisca i knjige, autorskim honorarima, imovini udruženja, kao i o socijalno-materijalnom osiguranju - istakao je Đurić.

Obaviće se pravni poslovi oko statutarnog prilagođavanja važećim zakonskim propisima, a onda, na osnovu normi tražiti sredstva koja pripadaju ovom, kao i drugim udruženjima koja se finansiraju iz budžeta.

- Država ne sme da pravi diskriminaciju, finansirajući jedno udruženje, a drugo ne, bez valjanog razloga. Zašto nema, naprimer, novca za višedecenijski časopis "Stvaranje", a ima za "Art" i slična glasila?

Đurić je naglasio da niko više ne sme da deli pisce na "podobne" i "nepodobne", pogotovo ako se uzima za jedan od kriterijuma za diskvalifikaciju pisanje ćirilicom.

- Zato će UKCG raditi na rehabilitaciji svojih nepravedno zapostavljenih kolega, od kojih su mnogi pokojni. Da se živi pisci zaštite, izlaze njihovi časopisi, opet formira izdavačka delatnost, pa i vrati bespravno oduzeta imovina, kao što je to slučaj sa srušenom kućom na Nemanjinom gradu, uprkos pravno valjanoj dokumentaciji da je Udruženje vlasnik i nekretnine i uzurpiranog placa. Takvih slučajeva ima još, poput nekretnina na Rijeci Crnojevića, u Herceg Novom... - najavio je Đurić.

Novica Đurić je dobitnik mnogobrojnih književnih nagrada, ali i najvećih novinarskih priznanja. Predsednik je Udruženja novinara Crne Gore i dopisnik "Politike" iz Podgorice.

UDRUŽENjE UZ DžOMIĆA

Skupština je zatražila da se novo rukovodstvo zvanično obrati javnosti i vlastima s porukom protesta zbog progona člana ovog Udruženja protojereja-stavrofora Velibora Džomića. Udruženje traži i ukidanje akata zbog kojih je on prinuđen da bude daleko i od porodice i od svoje Podgorice.