ZAGREB - Pripadnici srpske manjine zabrinuti su da bi njihova nacionalna grupacija mogla uskoro sasvim nestati u Hrvatskoj, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje identiteta Srba u Hrvatskoj.

Istraživanje je provedeno u Institutu za migracije i narodnosti metodom dubinskih intervjua sa 36 osoba srpske nacionalnosti iz čitave Hrvatske i objavljeno u najnovijem broju časopisa Politička misao, javlja Hina, a prenosi Jutarnji list.

Autor Filip Škiljan upozorava da navedena metodologija istraživanja ne dopušta dalekosežne zaključke niti da tvrdnje predstavljaju naučno saznanje, nego da rezultati pokazuju strah ispitanika za budućnost njihovog identiteta.

Ispitanici su uglavnom pesimistični kada je reč o budućnosti Srba u Hrvatskoj. Boje se izumiranja, asimilacije, etnomimikrije, a prema njihovim iskazima, za to imaju i opravdanje, navodi se se u časopisu koji ove godine obeležava pola veka izlaženja.

Pesimizam u iskazima ističe zabrinutost ispitanika zbog mogućeg gubitka osećaja identiteta, dok stvarni gubitak identiteta u nekoj populaciji počinje tek onda kada se u njenom znatnom delu konstatuje indiferentnost prema tom gubitku, navodi autor.

Napominje da se ne radi o ispitivanju javnog mnjenja nego o dubinskim intervjuima, pa je uzorak u svakom slučaju indikativan, ali ne do kraja reprezentativan.

Autor analizira tradicionalni i moderni element srpskog identiteta u Hrvatskoj.

Kao tradicionalne elemente identiteta uzima pravoslavnu veroispovest, pismo i vojničku prošlost, a kao moderne elemente jezik i književnost, građanske, društvene i političke vrednosti, brigu za narodnosni status i narodne organizacije te privrženost Narodnooslobodilačkoj borbi.

Nakon raspada Jugoslavije srpski identitet u Hrvatskoj prolazi kroz ambivalentan razvoj.

S jedne strane, dolazi do retradicionalizacije i "povratka identitetu" nakon što je u Jugoslaviji on bio zanemaren, ističe autor.

S druge strane, zbog rata u 1990-im srpska je zajednica u Hrvatskoj značajno smanjena, a pojavili su se i strahovi te pojačan trend asimilacije.

Mnogi Srbi otišli su iz Hrvatske i neće se više vratiti. Stoga je moguće da se ta etnička zajednica nalazi pred nestankom, zaključuje autor.