Koncern Agrokor u petak je uspešno zaključio proces kupovine većinskog udela Poslovnog sistema Merkator i postao njegov većinski vlasnik, saopšteno je iz Agrokora.

Ukupna vrednost transakcije je 544 miliona evra, od čega su 324 miliona evra za sticanje stopostotnog vlasništva, 200 miliona evra za smanjenje financijskih obaveza Merkatora, a 20 miliona evra za operativno finansiranje tekućeg poslovanja Merkatora.

Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Merkatora u visini od jedne milijarde evra, kao i saglasnost regulatornih tela u državama u kojima deluju Merkator i Agrokor.

Zajedno, dve kompanije će ostvarivati gotovo sedam milijardi evra godišnjeg prihoda, zapošljavaće više od 64.000 ljudi, i biće vodeća firma u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regionu i šire.

Predsednik koncerna Agrokor Ivica Todorić naglasio je da je kupovinom većinskog udela Poslovnog sistema Merkator stvoren je najveći poslovni sistem u tranzicijskim zemljama.

Ovo je zajednička pobeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo nivo uspešnosti i konkurentnosti, rekao je Todorić.

Povezivanjem Agrokora i Merkatora ostvariće se, dodao je, viši nivo zaposlenosti, otvoriće se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, i prilike za rast prehrambene i ostalih industrija.

Integracija će omogućiti svim proizvođačima u regionu dalje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za prisutnost na trećim tržištima, rekao je Todorić i istakao da je krajnji cilj celog procesa usmeren na stvaranje novih vrednosti za potrošače, koji će dobiti bolju uslugu, kvalitetniju širinu ponude, stabilnije i jeftinije cene.

Kupovinom većinskog udela Poslovnog sistema Merkator Agrokor iskazuje poštovanje za postignute uspehe i tradiciju koju je Merkator gradio u svojem dugogodišnjem poslovnom razvoju. Dva uspješna puta neminovno će voditi jednom još snažnijem i još delotvornijem, zaključio je Todorić.