Hrvatski general u penziji Martin Špegelj, jedan od komandanata Zbora narodne garde (ZNG), nekadašnji hrvatski ministar obrane, umro je u nedelju u 87. godini života. Ime i delo Martina Špegelja na ovim prostorima postalo je simbol povampirenja ustaštva i otelotvorenje zla koje se razbuktalo od 1991.

Špegelj je široj javnosti postao poznat posle filma koji je snimila Služba bezbednosti JNA u kući obaveštajnog oficira Vladimira Jagara u Starom Gradskom 19. januara 1991. Film je emitovan u udarnom TV terminu 25. januara, pošto su mnogi akteri bili uhapšeni u akciji KOS. U vreme emitovanja Špegelj je bio u Austriji. Da mu se sprema hapšenje dojavio mu je i tadašnji premijer SFRJ Ante Marković.

Nažalost, mnogo od onoga što je Martin Špegelj ispričao u kameru obistinilo se. Govoreći o Srbima u Hrvatskoj rekao je:

- Knin ćemo rešiti na taj način što ćemo pokasapiti. Imamo i međunarodno priznanje za to...

Na snimanom sastanku Špegelj je davao naređenja kapetanu Jagaru kako da razoruža karaule na hrvatsko-mađarskoj granici kada stigne naređenje. Uputstvo je bilo gotovo identično ustaškom uputstvu .koje je Kvaternik poslao Hrvatima u kraljevoj vojsci 1941:

- Što se tiče karaula... Kad bude razoružavanje karaula, ići će se na razoružavanje svih ... Ali, ostaviti Albancima po pet metaka u pušci... A ako do nečega dođe onda samo daj direktivu svim svojima koje poznaješ - ubijati ekstreme. Na licu mesta! Na ulici, usred kruga kasarne, bilo gde drugde, samo pištolj i u stomak... Nema milosti ni prema kome. Ni prema ženi, ni prema deci. U stan, jednostavno - bombe u porodični stan.

NIKAKAV REZULTAT OPERATIVCI KOS iz Beograda pohapsili su Špegeljeve saradnike Đuru Dečaka, Josipa Kovača, Franju Kovača, Vladu Šabarića i Vinka Belobrka 21. januara 1991. Akcija KOS imala je za rezultat da se kalašnjikovi koji su podeljeni aktivistima HDZ u oktobru 1990. vrate u magacine MUP Republike Hrvatske u februaru 1991. Tamo nisu dugo ostali.

Šok koji je posle ovog filma zavladao na prostorima tadašnje Jugoslavije bio je ogroman, ali su hrvatske pripreme za krvoproliće nastavljene naočigled domaće i svetske javnosti.

Špegelj je dao ostavku na mesto ministra odbrane Hrvatske tek u junu 1991. godine. Kada je počeo rat u Hrvatskoj imenovan je za komandanta ZNG. Pošto se u vojnim akcijama pokazao kao vojnički „impotentan komandant“, Hrvati su ga u penziju poslali u januaru 1993.

Govoreći o akciji „Štit“ u kojoj je nadgledana i snimana akcija naoružavanja Hrvata 1990. i 1991, general Aleksandar Vasiljević u svojim sećanjima ispričao je da je počela 2. oktobra 1990. Tog dana pukovnik Ratko Kalečević, načelnik Vojne bezbednosti u Zagrebu, izvestio je komandu da je kapetan Vladimir Jagar prijavio kako je s njim kontaktirao general Špegelj, tada ministar odbrane Hrvatske. Kapetan je izvestio da mu je ponuđena uloga u vojnoj pobuni i da Špegelj računa na njega. Uporedo, KOS je imao informaciju iz Beča kako se šleperi „Čazmatransa“ spremaju da pređu granicu prema Mađarskoj 8. oktobra. Tada su mislili da je u pitanju šverc tehničke robe. Jagarevo svedočenje ih je „prenulo“.

Vasiljevićevi ljudi su snimali kako šleperi sa 18.000 kalašnjikova prelaze granični prelaz u noći 11. i 12. oktobra. Kamione su pratili specijalci Hrvatske u vozilima sa lažnim tablicama. Transport je nadgledao Josip Manolić, desna ruka ministra policije Hrvatske Josipa Boljkovca.

Kako je ispričao Vasiljević, zbog magle operativci vojske su izgubili šlepere i oni su završili u skladištu u selu Sveta Nedelja u Zagorju.

Docnije, u dogovoru sa KOS-om, kapetan Jagar u svojoj kući u Starom Gradskom zakazuje sastanak sa Špegeljom 19. januara. Tom prilikom ovaj priča kako vrh HDZ planira da uredi svoju „novu nezavisnu državu“.