OD STALNOG DOPISNIKA: ZAGREB


Da nije bilo Katoličke crkve, ali i direktne i indirektne pomoći saveznika, ustaški poglavnik Ante Pavelić zasigurno se ne bi dočepao južne Amerike. Dok nedavno objavljeni dokumenti američke obaveštajne agencije CIA pokazuju kakav su ping-pong vodili Amerikanci i Britanci oko Pavelića, dopustivši mu da pobegne iz Vatikana, nijednom reči se ne spominje ustaško zlato koje su Pavelić i družina odneli iz Zagreba. A reč je o ogromnoj količini zlata oduzetog Jevrejima i Srbima u NDH koje je u velikim sanducima ustaška vrhuška ponela sa sobom bežeći u Austriju, a zatim u Italiju.

Ključni čovek koji je organizovao Pavelićevo bekstvo iz Vatikana prema južnoj Americi bio je pop Krunoslav Stjepan Draganović, izaslanik NDH pri Svetoj Stolici. On je bio alfa i omega Zavoda svetog Jerolima u Rimu, sigurne kuće za ustaške zločince, a dobro je znao i što se dogodilo sa opljačkanim zlatom. Po nekim informacijama Pavelić je sa sobom odneo zlato vredno 80 miliona tadašnjih dolara. Deo zlata, oko 1.338 kilograma, je još godinu dana pre rata ustaška Hrvatska državna banka prebacila u Švajcarsku, a ostatak blaga u 13 sanduka odneo je lično Pavelić. Ni to nije bilo sve. U franjevačkom samostanu na Kaptolu u januaru 1946. otkriveno je 36 sanduka punih zlata, srebra i drugih dragocenosti opljačkanih od Srba i Jevreja. Postojale su i informacije da opljačkanog blaga ima još u zagrebačkim samostanima i crkvama, kao i ispod temelja luksuznih vila u kojima su ustaše živele.

Pavelić je u pratnji 1.500 ustaša krenuo iz Zagreba 7. maja 1945. godine. Brojni iskazima preživelih ustaša i preostali dokumenti ukazuju da je deo zlata koje su nosili završio odmah kod Britanaca, kada su ustaše prešle austrijsku granicu kod Blajburga. Tim zlatom Pavelić je navodno potkupio britanske oficire i kupio slobodu. Ova tvrdnja spominje se i u jednom izveštaju američkog Stejt Departmenta.

Deo zlata pre Pavelićevog bekstva iz Zagreba dobile su i druge ustaše, a ideja je bila da se time finansira njihov povratak i ustanak. Mnogo ustaškog zlata je ipak završilo u rimskom Zavodu svetog Jeronima, jer je Krunoslav Draganović njime finansirao falsifikovane dokumente ustaše i finansirao njihovo prebacivanje u južnu Ameriku. Na dugom spisku onih koji su uz pomoć Vatikana „nestali“ impozantan je broj ratnih zločinaca.

Draganovićeva arhiva otkriva kako je kontaktirao tada uticajne političare i generale, ali se naravno izostavljaju podaci kako ih je potkupljivao da ne hapse ratne zločince.


ZUBI LOGORAŠA KAO MONETA

U juriŠu na jevrejsku i srpsku imovinu 1941. pokradena je impozantna količina zlata. Zagrebački Jevreji kažu da je samo u Zagrebu oteto 1.004 kilograma zlata Jevrejima, a podsećaju da su u logoru u Jasenovcu ustaški koljači vadili Jevrejima i Srbima zlatne zube. Tim krvavim blagom finansirano je skrivanje Ante Pavelić do 1947. u Vatikanu, odakle je otputovao prema slobodi u Južnoj Americi.