TUZLA - U Tuzli je u sredu, tokom protesta radnika propalih firmi i nezadovoljnih građana, došlo do sukoba policije i demonstranata. Povređenih je bilo na obe strane, a nekoliko demonstranata je uhapšeno. Portparol Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić je potvrdio da je lekarsku pomoć zatražilo deset osoba, među kojima su bili i pripadnici MUP, a uglavnom se radilo o povredama glave od kamenica.

Protesti su počeli u sredu ujutru, a tokom dana se, pred kantonalnom vladom okupilo više hiljada nezadovoljnih građana, koji su blokirali delove grada i palili gume, što je izazvalo blokadu saobraćaja do kasnih popodnevnih časova. Demonstranti su, prethodno nakratko provalili u zgradu vlade koju su kasnije gađali jajima i kamenicama, preneo je Tanjug. Posle toga protest je nastavljen ispred zgrade Vlade TK. Demonstranti, okupljeni u fejsbuk grupu „50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“, istakli su da su ogorčeni radom kantonalne vlade, koja je, kako kažu, u četvorogodišnjem mandatu uspela da obori neslavni rekord od 100.000 nezaposlenih osoba.

Učesnici protesta tražili su od Vlade razgovar o njihovim zahtevima, a ponuđeno im je da se sastanu sa samo pet sindikalnih i predstavnika nezaposlenih, što su odbili tražeći da sastanku prisustvuje brojnija delegacija. Protest je počeo u sredu ujutru okupljanjem radnika iz firmi uništenih privatizacijom i nezaposlene omladine ogorčene zbog nepotizma, kao i članova boračkih organizacija pred zgradom Kantonalnog suda, odakle su se, uz uzvike „Lopovi, lopovi“, uputili ka vladi.

Premijer tuzlanskog kantona Sead Čaušević najpre je odbio da razgovara s radnicima, a posle upada u zgradu Vlade, kada su povređeni jedan policajac i jedan novinar, obećao je razgovore. Agencija Srna je prenela da je među povređenima i kamerman Radio-televizije Slon Branimir Pavičić. Kantonalna vlada oglasila se saopštenjem u kojem navodi da rešavanje dugogodišnjih problema pet preduzeća treba pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog saveta. Vlada TK je pozvala nezadovoljne radnike da ostvarenje prava traže posredstvom „institucija sistema sindikalnog organizovanja i delovanja sa kojima Vlada ima kontinuirano dobru saradnju“.

Okupljeni demonstranti najavili su proteste i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

ZAHTEVI

RADNICI nekadašnjih giganata - „Konjuha“, „Polihema“, „Poliolhema“, „Dite“, „Guminga“, negodovali su zbog privatizacija tih firmi. Od Vlade kantona traže jednokratnu novčanu pomoć od 250 evra, povezivanje radnog staža i osiguranje prava na lečenje, kao i da se „spasu firme koje se još mogu spasiti“. Traži se i smanjenje plata ministrima u kantonalnoj vladi.