Bivši visoki jugoslovenski i makedonski funkcioner, aktuelni predsednik Makedonskog olimpijskog komiteta Vasil Tupurkovski, odlukom Apelacionog suda u Skoplju, posle osmogodišnjeg procesa, pravosnažno je oslobođen optužbi za zloupotrebe službenog položaja u raspodeli kredita kineskog Tajvana krajem 1999. godine kada se nalazio na čelu Agencije za obnovu i razvoj u Skoplju.

Tupurkovski je po optužnici Tužilaštva osam godina suđen zajedno sa svojim zamenikom Jovanom Andonovom, (u vreme administracije bivšeg premijera Makedonije Ljupča Georgijevskog), uz potraživanje odštetnog zahteva u visini od 2,5 miliona evra, koliko je procenjena šteta u raspodeli sredstava tajvanskih kredita.

U prvostepenom postupku, Tupurkovski je bio osuđen na tri, a Andonov na dve godine zatvora. Zbog propusta u procesu, međutim Apelacioni sud u Skoplju ukinuo je tu presudu i postupak vratio na ponovno suđenje.

Tupurkovski i Andov su gonjeni zbog navodnih zloupotreba u plasmanu oko 20 miliona dolara dobijenih iz Tajpeja, na osnovu tadašnje, kasnije krahirane „dolar diplomatije“, u zamenu Skoplju za trgovinu priznavanjem kineskog Tajvana.

Skopska Apelacija je 13. decembra potvrdila oslobađajuću presudu čime je maratonski sudski proces „tajvanski krediti“ – završen. Tupurkovski i Andonov su oslobođeni krivične odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

U dosadašnjem procesu u dva navrata su donošene oslobađajuće presude i jedna osuđujuća za Tupurkovskog i Andonova. Uprkos žalbi Tužilaštva četvrtog suđenja – neće biti.


UGROŽENO ZDRAVLjE

U obraćanju sudijama veća Apalacionog suda u Skoplju Vasil Tupurkovski se požalio da su osmogodišnjim tumaranjem po sudskim lavirintima u ovom maraatonskom procesu pogažene sve granice ljudskog postupanja. Dodao je da su mu pritiscima u dugogodišnjem sudskom postupku zbog „tajvanskih kredita“, narušili zdravlje.