NEKA ovim prostorom umna sila toržestvuje, dobrodošao, gospodaru, u grad sagrađen da imaš gde i kod koga doći.

Ovim rečima u Andrićgradu, na istoku Republike Srpske, akademik Matija Bećković otkrio je spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, pesniku i vladaru, misliocu i ratniku za slobodu, i kako je na postamentu uklesano - tragičnom junaku kosovske misli.

- Na ovoj razmeđi mi stojimo kao pripadnici Njegoševe religije i sanjamo slobodu, ispod spomenika tragičnom junaku kosovske misli. U času smrti, Nemanja je sinu Savi rekao nešto što je Njegoš morao znati: Ako se ovde rastajemo, sastaćemo se gde više nema rastajanja - rekao je Emir Kusturica. - Sada smo tu, između nobelovca i njegovog duhovnog oca Njegoša, oni sada čekaju ostale junake naše kulture da stignu i nasele se u najmlađi stari evropski grad.

Akademik, pesnik Matija Bećković, pozdravio je narod Višegrada jednim podsećanjem.

- Na Kolarčevom univerzitetu Andrić je 24. decembra 1934. godine održao predavanje "Njegoš kao tragični junak kosovske misli" u korist podizanja baš ovog spomenika koji sada imamo u Andrićgradu. Da li mu je proviđenje moglo reći da će taj spomenik biti podignut iza spomenika njemu samom? I da će naslov predavanja biti uklesan u postament i da će sve to uraditi Emir Kusturica, koji se tada nije ni rodio - nadahnuto je govorio Bećković, podsetivši i na to da je autor bronzanog spomenika akademski vajar Sreten Stojanović, Andrićev saborac mladobosanac. - U vremenu rušenja spomenika, mostova, hramova, Emir Kusturica ih iz kamenova ponovo podiže, jer je to jedina preostala nada za opstanak malih naroda.

Svečanosti u Andrićgradu prisustvovali su žitelji Višegrada, predsednik Milorad Dodik, predsednik Vlade RS Željka Cvijanović, mitropolit vladika crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko - hercegovački Grigorije, vladika Atanasije, književnik Miro Vuksanović, glumci Petar Božović i Zoran Cvijanović, muzičar Bora Đorđević, a RTRS je direktno prenosila događaj od velikog značaja za republiku...

SPEKTAKULARNA CEREMONIJA

PRIREĐENA je u petak i spektakularna ceremonija u znaku 200. godišnjice od rođenja Njegoša: na trgu koji nosi ime pesnika i vladike, ipred višegradskih Dečana posvećenih knezu Lazaru, našlo se 200 članova kulturno - umetničkih društava, veličanstven ton značajnom trenutku dao je virtuoz na violini Nemanja Radulović... Pre otkrivanja spomenika Njegošu u Andrićevom institutu promovisana su sabrana dela Matije Bećkovića.

ĆERAĆEMO SE JOŠ

NA promociji sabranih dela Matije Bećkovića, Emir Kusturica je od pesnika zatražio poemu "Ćeraćemo se još". Akademik je recitovao novu proširenu verziju sa "ćirilinternetom", dok je poenta o ćeranju ostala.