SLIKARSKA radionica "Paleta" iz Zvornika, počela je sa radom 2003. godine. Osnivač i utemeljivač je slikar i pedagog Jovo Lalić, koji je dugogodišnji rad i iskustvo usmerio ka mladim talentima.

Kulturni život u gradu na Drini, ne može se zamisliti bez "Palete" koja je jedina radionica ovog tipa u Republici Srpskoj. Polaznici ove radionice imali su brojne izložbe, a neki od njih su postali afirmisana imena na slikarskoj sceni. Dugačak je niz priznanja koja su osvajala polaznici "Pelete" na izložbama u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i inostranstvu.

- Cilj osnivanja radionice je širenje slikarske i likovne kulture i umetnosti na području grada Zvornika i Republike Srpske. Ovde se pripremaju budući studenti na Likovnoj akademiji u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci i za Fakultet za dizajn i vizuelnu umetnost. Kroz radionicu je do sada prošlo stotinak polaznika, a jedna generacija je već završila Likovnu akademiju. Imali smo do sada dvadesetak izložbi i isto toliko učešća na kolonijama u Republici Srpskoj, Srbiji i inostranstvu - rekao nam je Lalić.

Od značajnijih izložbi, treba pomenuti one u Savremenoj galeriji Narodnog muzeja u Kikindi 2004. godine, zatim u "Starom prostoru" u Novom Sadu, u Društvu književnika Vojvodine, Kulturnom centru u Futogu, u muzeju Semberije u Bijeljini,u Parlamentaranoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu 2009. godine i mnogim drugim.

NAGRADA JOVO Lalić (na slici) je do sada imao 30 kolektivnih i 14 samostalnih izložbi. Izlagao je po galerijama u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Bijeljini, Sarajevu i drugim mestima. Dobitnik je opštinskog priznanja Zvornika Zlatne plakete "Stanko Nikolić" za kulturu.

Polaznici "Palete" su uzeli učešća na likovnim kolonijama, "Samačka kulturna jesen 2003-2005", u Vukovom Tršiću 2004-2013, likovnoj koloniji Koraci, na Danima Dunava u Budimpešti, na koloniji "Vodica" u Golubincima i drugim. Lalić sa ponosom ističe da je Aleksandar Savić, koji je bio polaznik ove radionice, sada profesor na Fakultetu za dizajn i vizuelnu umetnost u Boegradu.

Ime "Palete", proneli su mnogi polaznici, ali se posebno ističu Kristina Jovanović, koja je na izložbi u Tokiju među učesnicima iz 60 zemalja osvojila prvu nagraduu za plakat, kao i njena koleginica Sanja Gligorić, koja je na izložbama u Dizeldorfu i Rimu takođe osvajala nagrade.

Do 2010. godine u "Paleti" su radili štafelajsko slikarstvo, a poslednjih godina bave se oslikavanjem velikih platna.

- U 2010. godini, povodom 600 godina od osnivanja Zvornika, oslikali smo platno dugo 12 metara sa simbolima Zvornika. Sledeće godine smo oslikali platno od 10 metara likovima grupe "Bitlsi" i automobila "buba". U čast velikana, Ive Andrića i Emira Kusturice, prošle godine smo takođe oslikali platno dugo 10 metara - dodaje Lalić.

Vrata slikarske radionice "Paleta" su otvorena polazanicima deset meseci, od septembra do jula. Za to vreme nastane stotinak slika i oko 500 crteža. Jedan deo nastalih radova, čini stalnu postavku Muzejske zbirke u Zvorniku. "Paleta" je stalni učesnik manifestacije "Zvorničko kulturno leto".