BANjALUKA - Zatiranje srpskih tragova u Sarajevu evidentno je i danas, 18 godina nakon rata u BiH, što je posebno primetno u nazivima ulica u gradu na Miljacki, iz kojih su proterani svi srpski velikani, dok se u njima veličaju ličnosti iz bošnjačko-muslimanske istorije i pripadnici nekadašnje Armije RBiH.

Preostalih nekoliko hiljada sarajevskih Srba uputili su vlastima Sarajeva i Federacije BiH dopis u kojem traže da se vrati deo predratnih naziva ulica po srpskim književnicima, istorijskim ličnostima, narodnim herojima, naučnicima...

Oni tvrde da je reč o zatiranju svega srpskog, kako bi se legalizovalo etničko čišćenje, a Sarajevo „zacementiralo“ kao bošnjačko-muslimanska prestonica u kojoj nema mesta za Srbe. Posebnu diskriminaciju i povredu ljudskih prava Srbi vide u činjenici da su ulice u kojima žive dobile nazive po bošnjačkim vojnicima iz proteklog rata, za koje se sumnja da su čak počinili ratne zločine nad Srbima.

Iz naziva sarajevskih ulica proterani su čak i srpski umetnici i narodni heroji koje su pre rata uvažavali pripadnici sva tri naroda.

Tako u Sarajevu više nema ulica sa imenima Njegoša, Vuka Karadžića, Vojvode Putnika i drugih znamenitih Srba. Sada se Ulica Boriše Kovačevića zove Mehmeda Spahe, Đure Đakovića - Alipašina, Save Kovačevića - reisa Džemaludina Čauševića, a Gruje Novakovića Bajrama Zenunija.

ŠKOLA “308. SLAVNA BRDSKA“ U FBiH i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima. Iako su ti nazivi osporeni pred Ustavnim sudom, jer su dodeljeni u čast ličnosti ili događaja iz proteklog rata u BiH, ili se sa njim identifikuje samo jedan od tri konstitutivna naroda, federalne vlasti godinama odbijaju da ih uklone. Među spornim u Kantonu Sarajevo su osnovne škole „Velešićki heroji“, „Porodice efendije Ramića“, „Mirsad Prnjavorac“ i „Izet Šabić“ iz Vogošće, te „Hašim Spahić“ u Ilijašu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu sporan je naziv škole „Lipanjske zore“ u Višićima, a u Srednjobosanskom kantonu Srednja škola „308. slavna brdska“ u Novom Travniku, te osnovne „Jozo Gadžić Čupo“ u Stojkovićima, „Braća Jezerčić“ u Divičanima i „13. rujan“ u Vitezu.

Ulica Koste Abraševića podeljena je na dve ulice, od kojih je jedan dobila ime po Enizu Cocaliću, pripadniku Interventnog voda Druge, „viteške“, motorizovane brigade takozvane Armije BiH i nosiocu „Zlatnog ljiljana“. Paljanska ulica u Sarajevu danas nosi ime po Omeru Šahiću, takođe pripadniku Druge motorizovane brigade takozvane Armije BiH koji je odlikovan „Zlatnim ljiljanom“. Tu su i ulice sa radikalnim nazivima - Ulica Zelenih beretki, Put mladih muslimana...

- Godinama ukazujemo na ovaj problem, ali nas niko ne uvažava. Srbi u Sarajevu jednostavno nemaju nikakvo pravo glasa. Reč je o političkom i sistematskom zatiranju svega srpskog. Poruka je jasna - u ovom gradu, koji se lažno predstavlja multietničkim, nema mesta za Srbe - rekao je, za „Novosti“, predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže, za „Novosti“, da sarajevske vlasti diskriminatorskim odlukama nastavljaju sa progonom Srba iz ovog grada.

- Svaki element srpskog identiteta je zatrt u Sarajevu i širom FBiH! U Sarajevu, gde je pre rata živelo više od 160.000 Srba, sada ih ima nekoliko hiljada. Zapravo, na prostoru cele Federacije sada ima svega pet odsto od predratnog broja Srba. U ovom entitetu nema ćirilice, srpskog jezika, srpskih spomenika, niti obeležja. Škole godinama nose ratne nazive. Zato se Srbi i danas iseljavaju iz FBiH - tvrdi Jovičić.