Skoplje

Na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju u nedelju je povodom 95. godišnjice početka proboja Solunskog fronta kojim označen završetak Prvog svetskog rata, održana komemorativna svečanost u organizaciji Ambasade Srbije u saradnji sa Počasnim konzulom Srbije u tom gradu Siljanom Micevskim.

Na svečanosti su ispred centralnog spomen obeležja na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju položeni venci, sveže cveće delagacija Amabasade Srbije, počasnog konzula Micevskog, grada Bitolja, srpskih asocijacija u Makedoniji i zapaljene sveće za pokoj duša poginulim srpskim ratnicima u toj istorijskoj operaciji koja je dovela do trijufalnog završetka Prvog svetskog rata.

Povodom obeležavanja 95 godina od proboja Solunskog fronta na komemaraciji u Bitolju poruke mira da se nikada ne ponove ratna stradanja poput golgote srpskih ratnika u toj istorijskoj operaciji pre 9,5 decenija, kraj humki junaka koji počivaju na memorijalu u Bitolju uputila je Dušanka Divjak Tomić otpravnik poslova Ambasade Srbije u Skoplju.

Na komemoraciji na kojoj su prisustvovali i konzul Ambasade Srbije u Skoplju Dragica Janjić, vojni izaslanik VS Željko Simić, savetnik vladine Kancelarije za odnose sa dijasporom i Srbima u regionu Simon Đuretić, predstavnici lokalne samouprave u Bitolju, srpskih asocijacija, izveden je prigodan kulturno umetnički program.

Na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju sahranjen je 1.321 vojnik. Veliki deo od njih poginuo je u borbama na Kajmakčalanu 1916. godine, u presudnim operacijama za proboj Solunskog fronta i okončanje Prvog svetskog rata. Na Kajmakčalanu u Spomen kosturnici počiva 4.400 poginulih srpskih vojnika, a na širem području Bitolja, u pojasu Mariova, u dolini reke Crne, na grobljima i izdvojenim humkama u selima Skočivir, Bač, Dobrveni, Živojno, Budimirci, Staravina... ostali su posmrtni ostaci oko osam hiljada poginulih srpskih vojnika u oslobodilačkim ratovima zauvek ostalih na istorijskim borbenim stratištima.