LOVĆEN - Rekonstrukcija Njegoševog mauzoleja na Lovćenu je u toku. I pored radova sve je učinjeno da taj kulturno-istorijski spomenik bude otvoren za posetioce, da bezbedno stignu do Jezerskog vrha i posete mauzolej. U sanaciju, koja bi trebalo da bude završena do kraja septembra biće uloženo više od milion evra.

Inače, projekat obnove predviđa radove na zidinama, prilaznom stepeništu i platou, ali i postavljanje hidroizolacije na tunelu kojim se stiže do mauzoleja.

- Izabran je dobar izvođač, firma "Bom beton" sa Cetinja, koja se i u ranijem periodu pokazala kao dobra na poslovima sanacije kulturnih dobara u prestonici. Ranije su radili na krovu Vladinog doma, na francuskom poslanstvu, nacionalnoj biblioteci. Očekujemo da će i ovaj posao uraditi kako je zacrtano uz poštovanje predviđenih rokova - kazao je Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja Crne Gore.

Naglašava da su se graditelji potrudili da svi turisti koji dolaze na Lovćen i pored zahtevnog posla na rekonstrukciji ipak mogu posetiti mauzolej.

- Dobro je organizovano gradilište. Preduzete su sve mere da ljudi, a ima ih mnogo, koji dođu tamo da bezbedno posete mauzolej, obiđu kriptu, poklone se Njegoševim senima, a posle sa vidikovca gde je veliko gumno uživaju u pogledu koji se proteže sa Lovćena - istakao je Pejović.

Sanaciju mauzoleja finansira Direkcija javnih radova iz budžeta za kapitalne investicije.


MEŠTROVIĆEVA ZAMISAO

MAUZOLEJ Petru Drugom Petroviću Njegošu podignut je 1974. godine po projektu i ideji poznatog vajara Ivana Meštovića. Sa okretišta u podnožju do ulaza u mauzolej vodi tunel sa 471 stepenicom kojim se dolazi na kamenu terasu i predvorje sa bunarom. Kapela je najimpresivniji deo mauzoleja u kojoj dominira skulptura Njegoša. Iznad njegove glave je orao raširenih krila. Devet metara visok svod kapele prekriven je mozaikom sa 200.000 pozlaćenih pločica.