MODRIČA - Oko 500 proteranih Srba iz Gostovića kod Zavidovića, u Federaciji BiH, koji žive u Modriči, obišli su za seosku slavu svoja nekadašnja ognjišta i groblja. U obnovljenom hramu Svetog Nikole služen je parastos za postradale ovog prostora u poslednjem otadžbinskom ratu.

Preživeli Gostovićani su na mesnim grobljima zatekli porušene nadgrobne spomenike. Potomci nisu mogli da veruju da je mržnja u tolikoj meri izražena i danas i da ni mrtvima ne daju mira. To je po svemu sudeći osnovni razlog zašto se od predratnih 610 srpskih porodica vratilo jedva njih sedam. Na području Gostovića postoji, ili bolje rečeno bilo je, devet srpskih grobalja, a porušeno je preko 95 odsto nadgrobnih spomenika!

Cvijeta Stojanović je u ratu izgubila supruga Cvijetina i sina Mladena, a 4. decembra 1992. godine morala je bežati iz svoje kuće u Gostoviću, kao i ostalih tri hiljade Srba.

- Evo vidite sve je porušeno i kad vidim ovo sve me zaboli. Kako sam počela dolaziti na ovo groblje sve sam bolesnija, stalno sam pod velikim stresom - priča Cvijeta.

EGZODUS 4. DECEMBRA 1992. PRE 21 godine pripadnici tzv. Armije BiH sa zemljom su sravnili 22 srpska naselja u rejonu Gostovića i proterali preko tri hiljade Srba sa njihovih ognjišta. Egzodus Gostovićana desio se 4. decembra 1992.godine. Danas oni uglavnom žive na području Modriče i Doboja.

Spomenik Nenada Stankovića, koji je umro 1956. godine raskomadan je. Takođe i njegovog sina Čedomira, koji je kao policajac u Zavidoviću poginuo 1990. u sobraćajnoj nesreći.

- Zašto nam makar mrtve na ostave na miru. Nas žive su proterali, bilo bi ljudski i civilizacijski bar da nam mrtve ne diraju - kroz suze priča Radojka Mijić iz Modriče.

Simeun Pejaković sahranjen je 1979. i njegov spomenik su porušili. Sin Boris sa porodicom ga je ispravio i postavio, ali dokle... Unuk Stefan i unuka Damjana odmah su uzeli sveće da zapale za dušu dede.

Porodica Branislava Ristića je jedna od sedam koje su se vratile na svoja ognjište za proteklih 18 godina.

- Sadašnje komšije Bošnjaci su nas iz početka zastrašivali.Govorili su nam „zahvalite bogu što vas ne diramo“. Jedno vreme je bilo i pucnjave oko kuće. Zvao sam policiju, dolazili su, ali nikada nisu otkrili one koji su pucali. Ovako mali broj ljudi se vratio i zbog toga što su rađene zloupotrebe sa donacijama. Prijave međunarodnim organizacijama izgradnju tri srpske kuće, urade dve, a fakturišu sve tri i slično - kaže Ristić.

Sveštenik Zoran Živković opslužuje nekadašnje četiri parohije i kaže da na vekovnoj zemlji Udrima i Vozuće danas živi veoma malo pravoslavaca.

- Razumem ljude što se ne vraćaju, ali apelujem da ne prodaju svoju zemlju. Za 14 godina, koliko ovde službujem, nisam sabrao 20 krštenja. Nestajemo kao narod - konstatovao je Živković. Seoskoj slavi u Gostoviću prisustovao je i Mladen Krekić, načelnik Modriče.