ZAGREB
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

HRVATSKA i Slovenija potpisali su u Zagrebu sporazum o zajedničkoj kontroli državnih granica nakon 1. jula kada Hrvatska postaje članica EU. Na 33 od 57 graničnih prelaza koliko Hrvatska ima biće postavljena samo jedna granična kontrola, što će da omogući daleko brži saobraćaj. Na većini graničnih prelaza kontrola će se obavljati na slovenačkoj strani, a kontrolisaće se samo pasoši, dok carine više neće da bude.

Sličan sporazum Hrvatska priprema i sa Mađarskom, dok će na granici sa Srbijom i Crnom Gorom, te BiH sve ostati kao što je i do sada. Hrvatska je upozorila komšije da požure i sa potpisivanjem sporazuma vezanog za budući ulazak u Hrvatsku, jer će nesmetano bez vize moći da uđu samo oni koji imaju biometrijski pasoš. Svi ostali moraće da imaju vize i na ulazu u Hrvatsku pokažu 100 evra po osobi za jedan dan boravka u Hrvatskoj.

Hrvatska strana naglašava da je komšije već pre dve godine izvestila o promenama koje će da slede ulaskom Hrvatske u EU. Istovremeno, Hrvatska se zalaže da se što pre reguliše mnogo liberalniji ulaz u Hrvatsku, a za građane BiH da ostane režim koji je i do sada vredeo. Međutim, propisi Evropske unije su veoma precizni i od njih se u ovom trenutku ne može da odstupi.