ZvorniČki neimari, u centru grada pored magistralnog puta Zvornik-Bijeljina, već četiri godine grade Saborni hram. U teškim uslovima, zahvaljujući lokalnoj zajedici, firmama i pojedincima, niče ponos grada i vernika.

- Do sada je urađena kripta u zemlji ispod hrama sa 600 kvadratnih metara prostora kaže Vidoje Lukić, protojerej stavrofor. - Uveliko su odmakli radovi na izgradnji petokupolnog hrama sa centralnom kupolom i četiri male kupole. Severni zvonik je urađen do visine od 34, a južni do visine od 31 metra. Zahvaljujući velikim dobrotvorima naše crkve, radnicima Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ sa direktorom Milanom Mirkovićem, izgrađeno je sedam krstova od prohromskog lima. Tri su velika za zvonike i veliku kupolu, a četiri manja za male kupole. Projekat je uradio magistar Dragan Jevtić iz Zvornika.

On upućuje veliku zahvalnost priložnicima zvona za Saborni hram.

- Dva velika zvona od 1.200 i 700 kilograma priložili su Tatomir i Ruža Nikolić, iz Zvornika. Treće zvono smo uzeli na otplatu, a sredstva bi trebalo da prikupimo od naših majki, a na njemu smo ispisali tekst - „Zvono priložiše majke Zvornika za sreću svoje dece“. Četvrto zvono od 300 kilograma je prilog Save i Joke Erić, iz Zvornika, sa decom Ljubicom, Jelenom, Petrom, i sinom Dušanom - ukazuje Lukić.

POZIV IZ ODBORA Iz Odbora za izgradnju hrama apeluju na sve dobre i čestite domaćine, sve male i velike privrednike, sve koji su do sada pomagali i one koji se do sada nisu uključivali, da se ne čeka da ovu lepoticu neko drugi uradi, već da sadašnje generacije „ugrade ciglu svoje vere“ u Saborni hram, koji već sada jeste simbol i ponos ne samo Zvornika, već i cele regije Birač.

Treba reći da je porodica Erić veliki priložnik crkve, jer su ranije obezbedili da se nabave dva zvona za crkvu u Karakaju i na Mlađevcu. U zvorničkoj crkvi kažu da uz ova četiri zvona treba da nabave još dva velika zvona od 2.400 i 1.650 kilograma i za njih očekuju da se jave priložnici.

Da bi prikupili sredstva za izgranju Sabornog hrama, Odbor za izgradnju je organizovao dobrotvornu likovnu koloniju. Nakon izrade slika, upriličena je aukcija koju je vodio eminentni likovni kritičar Nikola Kusovac. Na aukciji su prodata 22 od 31 rada i sav prihod je utrošen za izgradnju hrama.

Protojerej Lukić naglašava veliku zahvalnost gospodinu Jakovu Galiću, iz Zvornika, koji je finansirao održavanje likovne kolonije, obezbedio pansione za umetnike i materijal za izradu slika.

Odbor za izgradnju sabornog hrama u Zvorniku ističe da su od 2012. godine gradnju hrama najviše pomogli opština Zvornik sa načelnikom Zoranom Stevanovićem i fabrika glinice „Birač“. Iz odbora ističu i zahvalnost majstorima DOO „Lujić“ na čelu sa Radom i Draganom Lujićem.

Iz odbora apeluju na vernike i nadležne, da još pomognu da bi se radovio dovršili.

- Treba nam još napora i samopregnuća da hram ukrovimo i podignemo časne krstove. Bilo bi dobro da iskoristimo dok su skele podignute da nabavimo i postavimo bakar, jer bismo u suprotnom imali dodatnih troškova - ističe protojerej Lukić.