NEMA kakvog blaga nema na planini Kozari, tvrde planinari i veliki zaljubljenici u prirodu. A to je i tačno - Prijedorčanin Roman Ostojić pronašao je upravo na Kozari i u okolini Prijedora skupocene gljive tartufe.

Ovaj gljivar i strastveni ribolovac, kaže, stalno je u prirodi, pa je tako otkrio i ove gljive koje rastu na dubini do 30 centimetara ispod zemlje. Njegova desna ruka je ljubimica Lea, petnaestomesečna mešanka, obučena za traženje gljiva.

- Sam sam je obučio za traženje tartufa, jer sam pročitao da svaki pas može postati tragač, ako ga to naučimo. I ja sam je naučio. To je u suštini, vrlo jednostavno. Zakopam u zemlju plastične kutije, u kojima se nalazi komadić hleba namazan paštetom od tartufa. Ona to prvo omiriše, pa onda traži. Pomoću toga se i radi dresura kerova, da bi se navikli na specifičan miris ovih gljiva i da ih posle iskopavaju - priča zaljubljenik u prirodu Roman Ostojić.

Kilogram najtraženijeg belog tartufa košta od 3.000 do 6.500 KM, dok je za kilogram crnog potrebno izdvojiti do 300 KM.

MOGU I BOSONOGI OSIM obučenih pasa, tartufe uspešno pronalaze i obučene svinje. Planinari kažu, najiskusniji ih mogu osetiti pod zemljom, ukoliko pažljivo hodaju bosi. Doduše, ili to, ili ašov u ruke, ali u svakom slučaju, priroda još, na sreću - daje mnogo.

- Moj brat, planinar, nedavno je na Kozari pronašao 750 grama crnog tartufa i odmah to prodao jednom Italijanu, koji obožava da ih jede. Jedna gospođa je pronašla pola kilograma tartufa, ja sam ih takođe našao, što znači da ih ima u našim krajevima. Ima ih svuda u okolini Prijedora, u Ljubiji, na Kozari. Ova planina krije i čuveni beli tartuf, ali ima i crnog. Ja ga do sada nisam pronašao, ali sam sa svojom Leom u januaru uspeo da pronađem beli tartuf - kaže Roman.

Ova skupocena gljiva, koja je najpopularnija na meniju Italijana i Francuza, obično raste na korenu leske, hrasta, ali i drugog drveća.

Roman veruje da gajenje tartufa može biti odlična perspektiva u budućnosti, ali da treba značajno uložiti u zasade drveća, zaraženih micelijem ovih gljiva.

Ni u Nacionalnom parku „Kozara“ ne čude pronalasci tartufa, jer se, prema istraživanjima, na ovoj planini može naći 300 vrsta gljiva.

- To su, inače, gljive specifičnog mirisa, nešto kao što je kombinacija belog luka i kiselog sira. Priča se i da su afrodizijak - kaže direktor Nacionalnog parka „Kozara“ Dragan Romčević.