FOČA - Da li je na temeljima crkve u Foči, u 13. veku, izgrađena 1501. godine Careva džamija, pitanje je na koje sa nestrpljenjem odgovor od arheologa iz Banjaluke, Ljubice Srdić i Ljiljane Parežanin, čeka ovdašnja javnost.

Otkopavanje temelja na bogomolji je započeto krajem prošle godine, a nastavljeno pre nekoliko dana. No, u Foči je "čaršija" već sve "istražila", a baš to žele da spreče lokalni političari. Zato je iz Banjaluke u Opštinu stiglo rešenje iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa, da se privremeno obustave svi pripremni radovi oko izgradnje džamije dok arheolozi ne završe svoj posao.

- U korist tvrdnje da je pre džamije bila crkva, govori činjenica da su pronađeni srpski grobovi i istraživanja istoričara Asima Bejtića. Po njegovom mišljenju, na to ukazuju snažni debeli zidovi, kakve džamije sa običnim krovištem nisu imale - kaže ovdašnji sveštenik Danilo Crnogorac. - Gotovo celu stranicu knjige Bejtić je posvetio opisivanju ornamenata koji po njegovom mišljenju nedvosmisleno govore o građevini koja je ovde postojala mnogo pre dolaska Turaka u BiH.

REŠENjE REŠENjE iz Banjaluke u Foči je među pravoslavnim vernicima primljeno sa olakšanjem, ali ono važi do 20. aprila. Šta će se dogoditi nakon tog datuma, u Foči niko ne zna.

Crnogorac objašnjava da su zato tražili od nadležnih da se lokalitet najpre istraži, ali u prvim kontaktima sa liderima Bošnjaka nisu naišli na razumevanje.

- Žele po svaku cenu da obnove Carevu džamiju, iako samo stotinak metara dalje stoji ruševina bivše džamije Mehmed-paše Kukavice, čiju obnovu niko ne spori - kaže sveštenik.

Ovdašnji hodža se ni nama nije javljao na telefon, baš kao što danima izbegava da se javi i svešteniku Crnogorcu.

- Mi ćemo insistirati i na sastanku Međureligijskog veća kako bismo došli do opšteg konsenzusa, a na dobrobit naroda, već uznemirenog zbog onog što pokušavaju da urade Bošnjaci - dodaje Crnogorac.