ZAGREB
SPECIJALNO ZA ”NOVOSTI”

NAKON dugogodišnjeg sudskog spora koji porodica Berić vodi protiv Republike Hrvatske, Opštinski sud u Kninu presudio je u njihovu korist. Za ubistvo roditelja Radivoja i Marije, koji su uz još sedmoro Srba ubijeni u selu Varivode 1995. godine, Jovan Berić i njegove dve sestre dobiće 72.000 evra.

Iako je porodica Berić tražila odštetu od 120.000 evra, sud to nije odobrio, smatrajući da se po evropskim konvencijama može da primeni smanjenje i dosudi samo 60 odsto za odštetu zbog terorističkog akta.


Sudski postupak dugo traje, pa su sudovi u Kninu i Šibeniku već odbili odštetu, ali je Vrhovni sud doneo presudu u kojoj se jasno kaže da je ubistvo u Varivodama terorističlki akt. Počinioni nikada nisu otkriveni, a zna se samo da su Berići i drugi meštani srpske nacionalnosti mučki ubijeni pištoljem vojnog porekla.

Ubistvo u Varivodama dogodio se posle Oluje, a ubijena je porodica koja je godinama živela na tom ognjištu. Ubistvo se dogodilo dva meseca posle vojnih akcija. Brutalno su ubijeni meštani srpske nacionalnosti, starci od 60 do 85 godina. Do prave istrage nikada nije došlo, nije izvršena ni obdukcija nad telima poguinulih, koji su sahranjeni u grobnicu u Kninu. Nikada nije obavljeno ni balističko veštačenje, pa se do ubica nije ni došlo.

Sumnjalo se ipak na šestoricu mladića, koji su bili pripadnici hrvatskih snaga, ali sudovi u Zadru i Šibeniku nisu potvrdili njihovu umešanost u zločin. Istraga je nastavljena protiv ”nepoznatih počinioca”, a tada je počela i sudska kalvarija porodice Berić. Kada je sud odbio njihove zahteve za odštetu, presuđeno je da moraju da plate visoke troškove sudskog postupka, više od 7000 evra.

Tek 2012. godine Vrhovni sud Hrvatske ozbiljnije razmatra ceo slučaj i donosi presudu da se radi o terositičkom delu. Političke pobude su u senci tog strašnog zločina, zaključuje sud, a to je i rezultiralo sadašnjom presudom u Kninu da porodica mora da dobije odštetu.

Nakon presude u Kninu porodica Berić izrazila je zadovoljstvo što je okončan ovaj dugogodišnji sudski spor, ali i nevericu da će zločinci ikada biti otkriveni.