SKOPLJE
SPECIJALNO ZA ”NOVOSTI”

JOŠ traje istraga posle velikog požara kojim je u utorak naneta ogromna, zvanično još neprocenjena šteta, u glavnoj zgradi Makedonske pošte u strogom centru Skoplja, ali se već proširila verzija o mogućnosti podmetanja vatre u objekat za koji je osiguranje isteklo 31. decembra 2012.

U toku su saslušanja dela zaposlenih i pregled materijala sa video- nadzora u objektu. Tek treba i da se utvrdi vrednost svih pošiljki koje su u trenutku izbijanja vatrene stihije bile u zgradi, uključujući i novac.

Direktor Makedonske pošte Rafiz Aliti je potvrdio da “preduzeće nije osigurano”, ali da je raspisan tender i da će “izabrana kompanija nadoknaditi štetu”, budući da je period osiguranja bio “od 1. januara do 31. decembra 2013. godine”.

Požar je izbio u jednoj kancelariji na drugom spratu i stigao do sale u prizemlju gde je stradao i ukupni pazar uključujući i onaj na menjačnici. Koji je iznos u pitanju, još se ne zna.

Zla kob koja prati radove poznatog makedonskog slikara Borka Lazeskog (umro 1993), nastavila se i sa njegovim muralom u velikoj šalterskoj sali pošte u Skoplju koji je u požaru uništen. To je treći mural ovog autora koji je nestao u katastrofama. Jedan je uništen u Staroj železničkoj stanici u Skoplju, 1963. u katastrofalnom zemljotresu, drugi u Meksiku, takođe u zemljotresu, i sada treći u požaru.