ZAGREB - Posle objavljivanja zvaničnih rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj i u skladu sa zakonskim propisima stekli su se uslovi da ćirilica i srpski jezik budu u službenoj u upotrebi u Vukovaru, gde živi 34,87 odsto Srba, odnosno jedna trećina od ukupnog broja stanovnika.

Predlog da se uvedu ćirilica i srpski jezik je, najpre, izneo predsednik organizacije Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) u Vukovaru Srđan Milaković koji je rekao da je popis pokazao da u Vukovaru živi više od jedne trećine Srba.

Za sada se jedino desničarska Hrvatska stranka prava - Ante Starčević (HSP AS) izjasnila oštro protiv toga, HDZ se ne izjašnjava, a sam gradonačelnik Vukovara Željko Sabo ukazao da, pošto u Vukovaru živi više od trećina Srba, dvojezičnost u tom slučaju propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Prema Zakonu o pravima nacionalnih manjina, a s obzirom na to da su prešli trećinu broja stanovnika, Srbi imaju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, odnosno dvojezičnost u svim zakonskim okvirima na području Vukovara", objasnio je Milaković i podsetio da to pravo već koriste Italijani, Mađari i pripadnici nekih drugih nacionalnih manjina.

Nakon toga HSP AS organizovala je potpisivanje peticije za desetogodišnji moratorijum na primenu srpskog jezika i ćirilice u službenoj upotrebi, čemu se suprotstavio ministar uprave Arsen Bauk, rekavši da je korišćenje jezika i pisma propisano zakonima.

"Protivljenje HSP AS je slanje političke poruke pred izbore, iako je i njima jasno šta piše u zakonima", rekao je Tanjugu Dragan Crnogorac, predsednik Zajedničkog veća opština i poslanik SDŠ-a u Saboru.

On je istakao da je to realna slika, da pravo proističe iz zakona i da mu je i ministar uprave u razgovoru rekao da "to pravo mora biti konzumirano".

"I na popisu od 2001. provejavalo je da su Srbi prelazili potrebnu trećinu, ali je službeno proglašeno da ih je u gradu bilo 32,89 odsto, tako da je malo falilo da to pravo bude korišćeno već tada", rekao je Crnogorac.

Komentarišući tvrdnje da Srba u gradu realno ima manje i da su se u popisu dešavale zloupotrebe jer su upisivani i Srbi koji žive u Srbiji, Crnogorac kaže da je popis dao realnu sliku.

"Što se tiče propusta u popisu, mogao bih da kažem da ima dosta Hrvata koji ne žive u Vukovaru, nego u drugim krajevima. Često u Zagrebu viđam vozila s vukovarskim tablicama koje ne viđam u Vukovaru", kaže Crnogorac, koji je inače stanovnik Vukovara.

On dodaje da ljudi žive i rade u Zagrebu, a imaju prebivalište u Vukovaru, pa su tamo i popisani.

Politički anatičar Žarko Puhovski je Tanjugu rekao da ovde nije reč o dvojezičnosti jer je u pitanju isti jezik, već da je reč o dvopismenosti, ali da je ona problem kada se, kako je rekao, ima nepismenost.

On poteze pojedinih stranaka ocenjuje kao "pobunu opšte kulturne i političke nepismenosti protiv dvopismenosti".

"Čini mi se da je ta stvar zakonski i statistički određena i ne vidim kako bi se drugačije moglo postupati", kaže Puhovski.

On smatra da bi situacija možda bila lakša da nije bilo nekih izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Vukovaru kao o srpskom gradu.

"Tvrdnje da bi se uvođenjem ćirilice dalo za pravo Nikoliću su jeftini izgovori, ali oni imaju težinu kod nekih", rekao je Puhovski, koji smatra da će proces uvođenja ćirilice možda potrajati.

"Ali ne vidim kako se može zaustaviti, a da Hrvatska ne odustane od bitnih elemenata svog ustavnog poretka", rekao je Puhovski.

On smatra da potezi desnih stranaka nisu samo prikupljanje poena pre lokalnih izbora u maju 2013.

"Bio bih srećan da je samo to u pitanju jer bi to bila stvar prolazne prirode koju bi svi za nekoliko meseci zaboravili. Ali ono što me veseli jeste da se radi se o manjinskom stavu jer se čak ni HDZ o tome nije jasnije izjasnio", rekao je Puhovski.

Konačno, čak je i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo ukazao da, kako u Vukovaru živi više od trećina Srba, dvojezičnost u tom slučaju propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

"Oni koji žele osporiti pravo Srba na dvojezične natpise u Vukovaru, neka upute Saboru inicijativu i zatraže da se promeni zakon koji to omogućava", rekao je juče Sabo u emisiji "Nedeljom u dva" Hrvatske televizije.