SKOPLjE - Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odložio je posetu Tirani gde je trebalo da prisustvuje svealbanskoj proslavi obeležavanja veka od formiranja Albanije i Dana nacionalne zastave. Ivanov ne želi da se izlaže neprijatnostima posle iskustava prošlonedeljnih incidenata kada je u Tirani automobil premijera Nikole Gruevskog gađan jajima i plastičnim flašama i kad su sa jarbola skinute i zapaljene makedonske zastave.

To je zvanično obrazloženje odlaganja posete Ivanova, objavljeno iz kabineta u Skoplju. Time je pokriveno i odlaganje najavljenih susreta koje je Ivanov u Tirani trebalo da ostvari sa albanskim predsednikom Bujarom Nišanijem i predstavnicima Makedonaca iz oblasti Mala Prespa.

Uprkos otkazivanju posete Ivanova u Tirani je delegaciju iz Skoplja predvodio ministar vojni Fatmir Besimi. Na vojnoj paradi u albanskoj prestonici, sa vojnicima zemalja članica NATO, marširala su i trojica oficira Armije Makedonije, što je “aktivnost u duhu dobrosusedskih i prijateljskih odnosa, uzajamnog poštovanja i razumevanja”, prema saopštenju Ministarstva odbrane u Skoplju.