PODGORICA - Miodrag Lekić, biši crnogorski šef diplomatije i ambasador SRJ u Rimu, predvodiće na jesenjim izborima listu novoosnovanog ”Demokratskog fronta”, a biće i kandidat za predsednika Crne Gore.

Ovo je saopštio sam Lekić, koji je sa Novom srpskom demokratijom i Pokretom za premene potpisao sporazum o formiranju fronta. Lekić je kazao da dugo najavljivani front od utorka i formalno počinje sa radom i da će njegova ideja biti širenje snage na bazi principa koji su predviđeni Sporazumom.

- Spremni smo da se pojavimo u javnom, političkom i kulturnom životu, pa i na izborima ako oni budu fer i regularni. Druga ideja je naša otvorenost prema svim socijalnim i nacionalnim sredinama, jer mi nismo deoničarsko društvo i ne krećemo u projekat zbog akcija nekih interesnih grupa, već želimo progres Crne Gore - rekao je Lekić.

NOVI PATRIOTIZAM - ČLANOVI ”Demokratskog fronta” osećaju se kao pokretači novog patriotizma, koji neće značiti da desnu ruku stavite na srce, a levu u džep građana, već da sve svoje kapacitete, znanje i hrabrost stavimo u funkciju oporavka države - kazao je Medojević.

On nije precizirao ko će, osim NOVE i PZP-a pristupiti frontu. Zasada je neizvesno da li će uz Lekića stati i najjača opoziciona partija.

Predsednik NOVE Andrija Mandić, kazao je da je Lekić čovek oko koga treba da se saberu svi koji žele da menjaju sistem vrednosti u Crnoj Gori, a da su glavni ciljevi ”Demokratskog fronta” borba protiv organizovanog kriminala i međunacionalno pomirenje u Crnoj Gori. Lider PZP-a Nebojša Medojević, smatra da cilj moraju biti korenite promene ”opasnog i bolesnog političko-ekonomsko-socijalnog sistema”.