BANjALUKA - Hrvatske nevladine organizacije, udruženja boraca i navijači iz Ljubuškog, ali i drugih delova BiH, najoštrije su se usprotivili prikazivanju dokumentarnog filma ”Neđo od Ljubuškog”, autora Svetlane Broz, Titove unuke! Ocenili su da je film prepun ”probošnjačke propagande i neistina”.

Uprkos burnim reagovanjima Hrvata, film u trajanju od 47 minuta, koji govori o hrabrosti Hrvata Neđe Galića iz Ljubuškog, koji se ratne 1993. godine usprotivio hapšenju i progonu komšija Bošnjaka, je prikazan u ovom gradu. Galiću, koji je umro 17. oktobra 2010, posthumno je dodeljena nagrada ”Duško Kondor” za hrabrost. U obrazloženju nagrade je navedeno da je hrabro podigao glas protiv progona i zatvaranja Bošnjaka u logor ”Heliodrom” rečima: ”Ljudi, ovo je ludost, ovo je zločin!”. Navedeno je kako je telefonskim pozivima u kojima se lažno predstavljao kao član porodice iz inostranstva uspeo da iz logora izvuče oko 1.000 ljudi.

Nema sumnje da je Neđo Galić ratni heroj, kao i Srđan Aleksić iz Trebinja, koji je život dao spasavajući komšiju Bošnjaka. Ali su mnogi njegovi sugrađani javno zatražili od gradskih vlasti da zabrani prikazivanje filma.

Naveli su da Svetlana Broz, autorka filma, iskrivljuje istinu, a da iskazi u filmu podstiču mržnju i unose nemir među stanovništvo.

- Prikazivanje filma bi moglo da izazove dalekosežne, negativne posledice za sve građane - istakli su.

Svetlana Broz kaže, za ”Novosti”, da su protesti udruženja iz Ljubuškog neosnovani i bez argumenata.

PLOČKINIĆ: FILM FINANSIRAO SDP Film ”Neđo od Ljubuškog” Svetlane Broz i SDP-ove nevladine organizacije ”Garivo” plaćen je novcem iz crnih fondova SDP, a tvrdnje iznesene u ovom propagandnom filmu su neistinite, lažne i zlonamerne radi prikazivanja ljubuških Hrvata u najcrnjem svetlu, ocenio je predsednik NVO ”Kroacija libertas” Leo Pločkinić. - Svrha filma je promocija bošnjačke politike unitarizma na temeljima stare jugoslovenske ideje propalog ”bratstva i jedinstva” - smatra on.

- Čudno je da se podiže tolika tenzija i da se traži zabrana filma. Očigledno je u pitanju strah od istine o ratu i nespremnost da se suoče sa njom - ocenila je Brozova.

- Galićev primer pokazuje da se nijedan zločin ne može pripisati celom jednom narodu - rekla je Brozova.

Neđo od Ljubuškog” biće prikazivan u sklopu serijala dokumentarnih televizijskih filmova u zemlji.

TITOVA UNUKA

Svetlana Broz se 1999. godine iz Beograda, gde je rođena, doselila u Sarajevo. Na čelu je NVO ”Garivo” koja se bavi edukacijom mladih o građanskoj hrabrosti i hrabrom odupiranju negativnim autoritetima. ”Imam petlju” i ”Dobri ljudi u vremenu zla” naslovi su nekih njenih knjiga. Lekar je po profesiji.