ŽITOMISLIĆI, jedno od dvanaest srpskih sela u mostarskoj opštini, zauzima posebno mesto u pravoslavlju. Na 12 kilometara južno od Mostara, smešteni na levoj obali Neretve - Žitomislići, sa manastirom središte su duhovnosti, mesto okupljanja i saborovanja. Manastir je rušen u svim ratovima, a potom obnavljan. Istu sudbinu doživeo je i pre dve decenije, kada je do temelja spaljen. Obnovljen je pre nepunih osam godina novčanim prilozima Srba iz domovine i rasejanja. Ponovno vaskrsnuće manastira, zadužbine Miloradovića, vratilo je život u dolinu Neretve. Danas, Žitomislići žive novi život.

Prvi se u Žitomisliće vratio Ljubo Puhalo sa suprugom Neđom, posle višegodišnjeg izbeglištva.

- Zatekli smo porušenu kuću, uništeno imanje. Sa nekoliko komšija povratnika raščistili smo ruševine i počela je obnova - priča Ljubo Puhalo, po struci građevinski poslovođa, pre rata rukovodilac u čapljinskom GP „Neretva“.

Ljubo živi sam u kući koju je gradio sa suprugom Neđom, decom i komšijama. Radilo se udarnički. Obnovitelji su živeli zajedno u improvizovanom boravku sve dok kuće nisu osposobljene za stanovanje.

OBNOVLJENE
42 KUĆE
U ŽitomisliĆima su obnovljena ukupno 42 stambena objekta, vratilo se više od 100 stanovnika. Na obnovu čeka još 27 porodica. Uz obnovu kuća i imanja, ističu radost što se čuje dečji plač, što se deca rađaju. Istina, i dalje preovlađuju staračka domaćinstva, da ima prostora za zapošljavanje. Svi odreda ističu igumana Danila, starešinu manastira, njegovo angažovanje na povratku i stvaranju uslova za život dostojan čoveka.

- Ćerke su u inostranstvu: Slavica i Boba u Americi, Snježana u Grčkoj. Pre nepune dve godine umrla mi je supruga Neđa. Odem u posetu ćerkama, vraćam se u Žitomisliće. Ovde su uspomene, moj život - sa setom nastavlja Ljubo.

U komšiluku Ljube Puhala lepo uređena kuća sa cvetnim vrtom i voćnjakom. Na ulazu u dvorište pozdravlja nas Milovan Šotra, penzionisani sanitetski pukovnik vojske Republike Srpske.

- I mene je zadesila sudbina mog komšije i prijatelja Ljube. Supruga mi je nedavno umrla. Ćerke su otišle svojim životnim putem. Violeta živi u Trebinju, a Vanja u Banjaluci. Najvažnije je da se život vraća u Žitomisliće. Uz nas, nekoliko samacu, tu su i kompletne porodice. Milan Simić ima troje dece. Vratio se njegov rođak Đuro Simić iz Nikšića. Njegovo dvoje dece ide u školu - reči su Milovana Šotre, u čijem dvorištu se okupilo poveće društvo.

Domaćin nudi domaću lozovaču, trpeza puna sočnih sveže ubranih trešanja i meda iz Šotrinih košnica.

U porodici Rate i Snježane Puhalo vratila se radost. Deca idu u školu, porodica je odlučila da se bavi proizvodnjom cveća. U selo je stigao Savo Puhalo, koga je izbeglištvo odvelo u Inđiju. Savo je odlučio da se vrati. Obnoviće kuću,ima porodično imanje. Vratio se i Mladen Aleksić, koga je izbeglički put odveo u Švedsku. Mladen je obnovio kuću, živi na relaciji Švedska - Žitomislić. Uskoro će, kako kaže, definitivno da se vrati u zavičaj.