PROMOVISANjEM ”svežih” podataka o broju novih državljana Bugarske, potpredsednik države Margarita Popova otkrila je da je samo u poslednja četiri meseca, između ostalih izdato više od 2.200 državljanstava - Makedoncima, dok sofijski mediji zbrajanjem već operišu brojkom od milion građana iz istočnog susedstva koji su prihvatili dokumenta Bugarske!

To bi značilo da se polovina Makedonaca ”pobugarila”, s obzirom na to da bivša jugoslovenska republika ima dva miliona stanovnika. Po bugarskim statistikama čak dve trećine ukupnog stanovništva Makedonije ima bugarsko poreklo, što ih kvalifikuje da zatraže komšijsko državljanstvo. Čime su sve Makedonci motivisani da traže dokumenta iz Sofije i koje signale očitava Skoplje od svojih građana koji se na taj način legitimišu?

LJUPČO - BUGARIN BUGARSKE pasoše ne uzimaju samo ”obični” građani već i političari koji o tome nerado govore. Da je vlasnik bugarskog pasoša nije se libio da prizna Ljupčo Georgievski, bivši makedonski premijer i nekadašnji lider i sada vladajućeg VMRO DPMNE.

- Verovatno je da Makedonci sa bugarskim pasošem uživaju privilegije koje nose dokumenta Evropske unije i zaštitu koja se pruža građanima Unije, ali verovatno ima i nečeg drugog. Makedonija je pod velikim pritiskom. Etnički je podeljena zemlja, što pokazuju i najnovija ubistva. Jedan broj Makedonaca po poreklu ima uslove za bugarsko državljanstvo i na taj način traži sigurnost, jer, teško je danas biti Makedonac, živeti u etnički podeljenoj zemlji kojoj je blokiran ulazak u EU i NATO - kaže za ”Novosti” Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Veogradu.

Primamljivom inoviranom ponudom liberalnih uslova za sticanje državljanstva Bugarske, pored Makedonije, raste broj stanovnika i Moldavije, Ukrajine, Srbije, uključujući i one iz južne srpske pokrajine Kosovo i Metohije, posebno u oblasti Gora, koji prihvataju novu šansu za dobijanje pasoša članice EU.

Margarita Popova je od preuzimanja funkcije potpredsednika države u januaru ove godine Popova u više navrata govorila o razvijanju ”nove politike prema Bugarima koji žive u inostranstvu”, uključujući tu, kako se precizira, ”bugarske zajednice u Makedoniji, Srbiji, Moldaviji i Ukrajini”.